Ți-a cerut un prieten să-i devii girant ca să ia un credit? Iată ce trebuie să știi!

Garanția personală în urma luării unui credit poate fi una dintre cele mai dificile responsabilități pe care ți le poți asuma ca adult. Nici nu este cazul să mai fie menționate numeroasele exemple de persoane care și-au pierdut bunuri valoroase tocmai prin faptul că nu au reușit să restituie integral și la timp valoarea totală a banilor împrumutați.

Interesul pe care îl plătești pentru un credit este tot mai scump, iar în imposibilitate de a-l plăti la timp, singura metodă de a putea obține un împrumut este să oferi ca garanție ceva ce deții. Însă lucrurile nu se opresc aici, pentru că dincolo de imposibilitatea de a oferi o garanție, ai opțiunea să incluzi o persoană terță, care să se ofere să plătească, în cazul în care debitorul, adică cel ce împrumută bani, nu reușește să plătească. Ce soluții există?

Propune-i să opteze pentru un credit fără garanții! Atât de simplu, dar...

Fără să mai fie nevoie de un proces complicat sau alte plimbări inutile pe la birouri, creditul fără garanții oferă posibilitatea de a împrumuta bani rapid și fără efort direct din confortul canapelei sau în timp ce ești în grabă. Astfel, prietenul tău poate să-și soluționeze rapid problema financiară fără să fie nevoit să recurgă la alte metode ce-i pot implica și pe cei dragi în cazul unui demers neașteptat.

Mai mult decât atât, până la o sumă de 2.000 de RON, creditul este gratuit, iar data scadentă poate fi extinsă până în termen de 62 de zile. Astfel, nu există nici un motiv pentru care nu ar apela la o astfel de opțiune. Cu toate acestea, prietenul tău trebuie să aibă un venit stabil și să fie sigur că poate obține cel puțin 500 de lei/lună ca venit. În caz contrar, iată cum se soluționează problema garanțiilor personale:

Sau… poți deveni fideiusor sau avalizator

Aceste proceduri înseamnă că tu îți vei asuma obligația să plătești contravaloarea creditului împrumutat de prietenul tău în cazul în care acesta nu va putea să plătească. Într-adevăr, fideiusiunea sună jenant și pune în dificultate, deja, două persoane din punct de vedere financiar, cu toate acestea, și acest exemplu poate fi o soluție viabilă în momentul urgențelor.

De asemenea, mai există și avalul, adică, să te oferi să asiguri că acea sumă de bani va fi restituită în cazul în care prietenul tău nu poate plăti. Cu toate acestea, avalul îți permite să asiguri și doar parțial sau un procentaj din suma respectivă, ceea ce reprezintă o formă de atenuare a unei potențiale penalizări.

Înafară de astfel de situații unde te oferi benevolent să recurgi la o astfel de măsură, cel mai bine este să discuți foarte bine cu prietenul tău despre ce intenții are cu privire la mișcarea pe care vrea să o facă. Dacă știe sigur că va putea restitui banii în termen, atunci, tu în calitate de garant nu vei avea nicio problemă, însă, dificultățile apar odată ce încep să se adune penalizările și posibilitatea unei executări silite. Nici creditul fără garanții nu reprezintă o soluție ideală într-o astfel de situație, deoarece, odată ce ratele nu vor putea fi plătite la timp, iar comunicarea cu personalul instituției creditoare nu este tocmai bună, există posibilitatea să apară și alte probleme mai mari.

Sursă foto: Shutterstock.com