Terapia Intensivă, stres şi volum mare de muncă. „Nopţile sunt nopţi de veghe! Urmăreşti monitorul, simţi cum ţi se lipeşte halatul de spate”

Directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Mirela Stăncioiu, care are aproape trei decenii lucrate în Terapie Intensivă, spune că aici este cea mai stresantă muncă. Pe lângă stres, asistenţii sunt supuşi unui volum mare de muncă, iar de foarte multe ori complexitatea şi dramatismul cazurilor îi afectează emoţional.

Stă la căpătâiul bolnavului şi îi monitorizează permanent funcţiile vitale. Totodată, participă la intervenţiile chirurgicale alături de medici.

Directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Mirela Stăncioiu, spune că din cauza volumului mare de muncă, deficitul de asistenţi la Anestezie Terapie Intensivă este foarte mare. 

„Din punct de vedere al stresului şi al volumului de muncă, pe Terapie Intensivă este cea mai grea muncă. Din acest motiv, deficitul de asistenţi este mare. Sunt colegi care termină treaba într-o sală de operaţie şi se mută în alta, cu un alt medic. Munca în ATI este dificilă, aşa cum este la Terapia Intensivă de la Cardiologie, de la Neonatologie, aici sunt oamenii cu cele mai mari suferinţe. Sunt bebeluşi cu probleme, cei cu afecţiuni cardiologice grave ajung la Terapie. În momentul în care pe fiecare secţie se agravează starea unui pacient, acesta este mutat la Terapie. Este ultima redută. Când pacientul iese din sala de operaţie şi este instabil, tensiunea şi pulsul se pot modifica în orice clipă, este supravegheat atent”, a spus Mirela Stăncioiu.

Aceasta spune că de foarte multe ori asistenţii de la Terapie Intensivă, şi nu numai, sunt afectaţi emoţional de dramatismul unor cazuri.

„Un asistent de la Terapie Intensivă vede multe lucruri care nu sunt tocmai grozave. Cazuri de oameni tineri cu neoplasm, în urmă cu câţiva ani a fost un bebeluş cu o arsură căruia i s-a făcut amputaţie de braţ, nu este nimic mai sinistru. Am 27 de ani de Anestezie şi câteva luni de Bloc Operator, este greu. Nopţile sunt nopţi de veghe! Urmăreşti monitorul, simţi cum ţi se lipeşte halatul de spate”,
a spus Mirela Stăncioiu.