Tehnologica Radion nu este în grafic cu lucrările din Slatina

La doi ani de la demararea lucrărilor de introducere şi înlocuire a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din Slatina şi la doar cinci luni până la finalizare, Tehnologica Radion nu se prezintă deloc bine cu doar 65% din proiect implementat.

Ultimele zile lucrătoare ale săptămânii trecute au adus o noutate neîntâlnită până acum în Slatina. Angajaţii Tehnologica au intrat în grevă.

 

„Joi şi vineri au fost în grevă. Este prima societate comercială unde constructorii intră în grevă. Îi aştept la începutul lunii martie să ne cheme să facem recepţia pentru că atunci este termenul final de implementare a acestui program”, a declarat viceprimarul Minel Prina, în cadrul unei conferinţe de presă.


În această perioadă, angajaţii Tehnologica lucrează la varianta Oituz, motiv pentru care traficul greu, la urcare, a fost deviat pe bulevardul Nicolae Titulescu - strada Crişan.

 

„Este deranjant pentru că vorbim poate despre cea mai circulată stradă. Cei care locuiesc pe arterele pe care am dirijat traficul de pe strada Oituz nu stau deloc confortabil. Şi vorbim de 24 de ore din 24”, a adăugat Prina.

Lucrările, realizate doar în proporţie de 65%


Un calcul simplu arată că în acest moment, începutul lunii octombrie, lucrările realizate de Tehnologica Radion trebuiau să fie în procent de cel puţin 80% realizate. Realitatea este cu totul alta, abia 65% au fost finalizate, după doi ani de lucru, restul de 35% urmând să fie terminat în cinci luni. Greu de crezut şi de realizat.

 

„Un calcul matematic spune că nu sunt în grafic cu lucrările. În cazul în care nu vor fi gata, se va întâmpla ca în Scorniceşti şi Potcoava”, a declarat viceprimarul Minel Prina.


La mijlocul lunii trecute, Compania de Apă, beneficiarul lucrărilor, a reziliat o parte din contractul cu asocierea de firme Tehnologica Radion şi Riloval, fiind vorba despre lucrările de introducere şi înlocuire a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare pe raza oraşelor Scorniceşti şi Potcoava. Aici, s-a depăşit termenul de finalizare a lucrările cu aproape o jumătate de an, iar lucrarea este realizată în poporţie de 50 la sută.
Mai mult, utilajele firmei spaniole Riloval, responsabilul de lucrările din această zonă, nu mai fuseseră zărite de mult timp.


„Noi ne facem datoria ca şi beneficiari, dar şi ei trebuie să şi-o facă din postura de constructori. În cazul în care avem aceeaşi situaţie ca la Scorniceşti şi Potcoava, atunci, bineînţeles că vom aplica aceleaşi clauze contractuale de penalităţi şi nu sunt deloc mici. Noi putem percepe penalităţi până la limita de 15 la sută din valoarea contractului”,
declara viceprimarul Prina în momentul rezilierii contractului pentru Potcoava şi Scorniceşti.


Proiectul care vizează reabilitarea şi extinderea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare din Slatina se ridică la aproximativ 42 de milioane de euro. În aceste costuri este inclusă şi construcţia unei noi staţii de epurare în zona lacului Căcâna, pe malul stâng al Oltului.


Staţia de epurare, gata săptămâna viitoare

Dacă lucrările la reţele stau de la prost la foarte prost, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Staţia de epurare. Aici, termenul de finalizare este 31 decembrie 2013, însă lucrările vor fi gata pe 11 octombrie 2012.

 

„Putem vedea diferenţa dintre firme care lucrează pe fonduri europene, unii la staţie de epurare, alţii la reţele. Nouă ni se pare mai greu la staţie, dar iată că ei au terminat înaintea celor cu reţele. Un lucru bun la staţia de epurare este că noi o terminăm înaintea tuturor staţiilor din judeţ, deşi este mai mare de zece, 20 de ori decât cea de la Piatra-Olt, Potcoava sau Scorniceşti. Suntem foarte mândri. Consider că este cea mai modernă staţie de epurare din Europa de Est, dacă nu din întreaga Europă”, a declarat primarul Darius Vâlcov.