Tarifele de cazare în căminele de bătrâni din judeţ. Vârstnicii fără venituri nu plătesc nimic

Pentru că beneficiază de îngrijire şi asistenţă medicală, tot mai mulţi bătrâni ajung în căminele de la Fălcoiu şi Slatina. Tariful pentru o persoană cazată într-un asftel de cămin diferă în funcţie de gradul de dependenţă pe care îl are. Cei care nu au venituri şi nici aparţinători nu plătesc nimic, iar contribuţia este asigurată din bugetul judeţean.

Pentru persoanele vârstnice, DGASPC Olt acordă îngrijire şi asistenţă în căminele de la Fălcoiu şi Slatina. Bătrânii cazaţi aici primesc servicii de îngrijire şi asistenţă, de consiliere psihologică, de socializare, supraveghere şi îngrijri medicale, masă caldă, activităţi culturale, terapii de recuperare fizică, terapii ocupaţionale, dar şi menaj.

Directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, a precizat că tariful pentru o persoană cazată aici diferă în funcţie de gradul de dependenţă pe care îl are vârstnicul. Dacă o persoană este total dependentă, tariful perceput este de 880 de lei pe lună.   

„Pentru persoanele care se află în rezidenţă la căminele pentru vârstnici, contribuţia este 60 la sută din veniturile totale ale pensiei beneficiarilor, după cum urmează: pentru gradul I, persoane total dependente, 880 lei, gradul II, persoane semidependente, 860 lei şi gradul III, persoane care nu sunt dependente, 857 lei. Diferenţa până la această valoare este plătită de către aparţinători în mod egal dacă sunt fraţi sau sunt situaţii în care se discută responsabilitatea. În baza declaraţiei notariale, un apropiat îşi asumă această contribuţie. Pentru cei care nu au venituri şi nici aparţinători, rezidenţa este gratuită”,
a spus Rădiţa Piroşca.

Aceasta a precizat că pentru mulţi olteni ajunşi la o vârstă înaintată plasarea într-un cămin de bătrâni poate fi o traumă.

„Instituţionalizarea pentru persoanele vârstnice, mai ales pentru societatea noastră, care are o mentalitate de păstrare a părinţilor în familie, poate fi o traumă. Sunt situaţii când persoanele vârstnice nu au pe nimeni şi ajung în căminele noaste, în centre medico-sociale sau centre private. În Olt nu există niciun centru privat. În urma consilierii, sunt familii care apelează la centrele private din zonele limitrofe”, a adăugat Rădiţa Piroşca.

Accesul unei persoane într-un cămin se face după următoarele criterii de eligibilitate: necesită îngrijire medicală permanentă deosebită, care nu poate fi asigurată la domiciliu, nu se poate gospodări singură, nu are aparţinători legali sau aceştia nu îşi pot îndeplini obligaţiile din cauza stării de sănătate sau a situaţiei economice, nu are locuinţă şi nu realizează venituri proprii.

La baza admiterii într-un cămin se află: evaluarea socială, a situaţiei economice, a stării de sănătate şi a gradului de dependenţă. Pentru a fi evaluat în vederea admiterii, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie persoană vârstnică, să aibă la dosarul personal toate actele, să aibă domiciliul stabil în Olt.