Social

2017-02-15, 16:57:30

Sute de familii din Olt lăsate fără indemnizaţie de creşterea copilului, pe motiv că unul dintre părinţi nu a vrut să stea acasă o lună cu bebeluşul

Din cauza unui normativ care obligă tăticii sau, după caz, mămicile să stea acasă timp de o lună de zile cu copiii în concediu de creşterea copilului, sute de familii din Olt au rămas fără indemnizaţia aferentă unei luni deoarece unul dintre părinţi nu a acceptat să-şi lase serviciul.

Conform unei Hotărâri de Guvern intrată în vigoare în martie 2012 şi prin care s-a dorit alinierea la standardele europene, tatăl (mama) este obligat (ă) ca în perioada de creşterea copilului să stea cu bebeluşul cel puţin o lună de concediu de creşterea copilului. De precizat, este faptul că, cei doi părinţi nu pot fi, însă, în acelaşi timp în concediu de creşterea copilului. Dacă tatăl refuză intrarea în concediul pentru creşterea copilului, concediul acordat mamei va fi micşorat cu o lună, iar indemnizaţia cuvenită lunii respective nu va mai fi plătită. În această lună, mama se întoarce la muncă şi intră înapoi pe salariu sau poate opta pentru concediu fără plată. În luna în care va fi în concediu de creşterea copilului, tatăl va fi plătit de stat.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS), întrucât nu s-au conformat normativului sute de familii au rămas fără acest drept financiar preferând să-şi continue activitatea la locul de muncă.

„Conform prevederilor legale, respectiv articolul 4 alineatul 1din Hotărârea Guvernului numărul 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 111/2010, dacă dreptul propriu la concediu şi indemnizaţie nu se solicită de către celălalt părinte, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului acordat primului părinte se reduc cu o lună. În anul 2016, indemnizaţia de creştere a copilului a fost suspendată, potrivit celor invocate mai sus, pentru 308 familii”, a declarat Ileana Ghiţă, directorul executiv al AJPIS Olt.

La nivelul judeţului, la începutul lunii ianuarie 2017 existau 1.897 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului .

 

Comentarii

Redacţia

2017-02-15 16:57:30

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro