Sterilizare improprie, lipsă seringi de unică folosinţă şi trusă medicamente de urgenţă, la Cabinetul de medicină dentară CT „Alexe Marin”

Un control efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Olt în mai multe cabinete şcolare şi de medicină dentară din cadrul unităţilor de învăţământ a scos la iveală nereguli grave, mai ales în cazul celor de medicină dentară.

Potrivit unui comunicat de presă al DSP Olt, în perioada 20-26 februarie, au fost verificate opt cabinete şcolare şi trei de medicină dentară din Slatina, Caracal şi Corabia.

Dintre acestea, cele mai multe nereguli au fost găsite la Cabinetul de medicină dentară „CT Alexe Marin”, care a şi primit o amendă de 500 de lei. Mai mult, inspectorii DSP au acordat termene pentru remedierea deficienţelor, moment în care va fi făcut un recontrol.

Potrivit raportului de control, respectivul cabinet stă prost la toate capitolele: instrumentar medical, apartură medicală sau materiale stomatologice. Mai mult decât atât, „medicamentele obligatorii din trusa de urgenţă, precum şi spaţiul de depozitare al acestora lipsesc în totalitate”.

În cabinet DSP Olt nu a găsit seringi de unică folosinţă, lame sterile, bisturiu drept şi curb, bisturiu de unică folosinţă, tăviţe renale mici şi mari, trusa de detartraj, truse de consultaţie de unică folosinţă pentru pacienţii cu antecedente de hepatită acută B şi C, ace chirurgicale. La categoria aparatură medicală, cabinetul nu are amalgamator sau aparat de profilaxie cu bicarbonat de Na. La materialele stomatologice lipsă, raportul DSP arată: ciment fosfat de ZN, pastă mumifiantă, clorură de Zn, capsule Ag, bavete de unică folosinţă, lanţ bavete, parhidrol, precum şi un număr insuficient de recipienţi şi saci deşeuri periculoase.

„La momentul controlului, sterilizarea se realiza într-un spaţiu multifuncţional, materiale sterile la un loc cu materiale nesterile”, se mai arată în raport.

Coordonatorul Serviciului de Control în Sănătate Publică, din cadrul DSP Olt, medicul Adela Bobeş, spune că recontrolul va fi făcut într-un timp scurt.

„Medicul din cabinet ar trebui să fie direct interesat de ce are nevoie în cabinet şi să semnaleze ordonatorului de credite cele necesare. Din ce am găsit acolo, nu cred că s-a făcut acest lucru. Am verificat şi registrul de consultaţii şi este la limită. Dacă nu vor fi remediate deficienţele, vom închide cabinetul”, a precizat Adela Bobeş.

Nora Popescu, şefa Direcţiei Protecţie şi Asistenţă Socială (DPAS), care are în subordine cabinetele medicale şcolare din municipiu, spune că situaţia cabinetului va fi verificată.

„Vom verifica şi vom lua măsuri. Cabinetul nu va funcţiona până când totul nu va fi în ordine. În această perioadă, oricum cabinetul nu a fost deschis pentru că nu s-au făcut ore”, a declarat Nora Popescu.