Staţiunea Agricolă Caracal, încasări de 700.000 de lei anual din cercetare. Produsele marilor companii de inputuri, testate la Caracal

Tot mai multe companii din domeniul agricol îşi aduc produsele pentru a fi testate de specialiştii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Caracal. În schimbul activităţii de cercetare, companiile plătesc bani grei. Aşa se face că instituţia caracaleană a ajuns la încasări de 700.000 de lei anual doar din activitatea de cercetare.

Directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Caracal, inginerul Marius Bran, a precizat că în ultimii trei ani, încasările din sectorul de cercetare au crescut de la 400.000 de lei la 700.000 de lei.

„Sectorul de Cercetare al SCDA Caracal a obținut în acest an agricol rezultate științifice și financiare remarcabile. Ca urmare, în această toamnă, numărul contractelor de cercetare a crescut cu 38 la sută, iar numărul ploturilor experimentale a înregistrat o creștere de 94 la sută. În acest an s-au semnat contracte cu cinci noi beneficiari. Avem contracte cu toate firmele care produc inputuri, vin ca să le testeze la noi. În 2017, din această activitate, încasările erau de aproximativ 400.000 de lei, acum au crescut la 700.000 de lei anual. Acest trend crescător se va înregistra și în primavară, companiile anunțând încă de pe acum intenția de a testa materialul propriu la culturile de sorg, floarea soarelui și porumb, în condiții tehnologice diferite”, a spus inginerul Marius Bran.

Patru cercetători şi cinci tehnicieni supraveghează parcelele de 7-10 metri pătraţi pe care sunt cultivate diferite cereale. Aceştia fac observaţii asupra culturilor, produselor, precizează dacă produsele sunt eficiente, fac comparaţii şi consemnează rezultatele testelor.

Directorul SCDA Caracal a spus că cercetarea ştiinţifică are o tradiţie în zonă de 123 de ani.

„Staţiunea continuă această activitate de testare, nu este o activitate nouă. Staţiunea de cercetare a luat naştere în 1896, prin decret regal, şi a funcţionat, iniţial, la Studina. În 1962, s-a mutat la Caracal. Specialiştii noştri fac observaţii foarte importante asupra culturilor, asupra produselor, ajută la omologarea lor. Totodată, rapoartele lor sunt foarte importante atunci când produsele le sunt prezentate fermierilor, este chiar o chestiune de marketing”, a conchis Marius Bran.