Staţiile de epurare din Corabia şi Vişina, reabilitate cu fonduri europene

A fost semnat contractul pentru extinderea și reabilitarea facilităților de tratare a apei uzate pentru aglomerările Corabia și Vișina, proiect derulat de Compania de Apă Olt, cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM). Practic vor fi reabilitate şi modernizate staţiile de epurare din cele două localităţi.

Unul dintre cele 26 contracte de lucrări din cadrul proiectului, respectiv contractul CL 09 „Extinderea și reabilitarea facilităților de tratare a apei uzate pentru aglomerările Corabia și Vișina” a fost semnat la data de 28 aprilie 2022.

Contractul CL 09 a fost atribuit în urma unei licitații publice deschise, cu respectarea prevederilor legislației românești în domeniu, asocierii SENGHER SISTEME SRL- IPA SA - VALORIS SRL – ALMER PROIECT SRL - NEW MAXI CONSULTING AND CONSTRUCTION, lider de asociere fiind SENGHER SISTEME SRL.

Valoarea contractului este de 16.942.026,00 lei fără TVA, din care, conform schemei de finanţare, 85% reprezintă finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană iar 13% constituie co-finanțare naţională și 2% constituie co-finanțare din bugetul local.  Valoarea totală a proiectului, pentru tot judeţul, este de 1.147.116.622,49 lei fără TVA.

Durata totală de execuție este de 34 luni (6 luni durata de execuție a proiectului, 25 de luni perioada efectivă de executare a lucrărilor, 3 luni perioada de teste), la care se adaugă 36 de luni – perioada de notificare a defectelor.

Prin intermediul contractului, se va realiza proiectarea și execuția lucrărilor pentru reabilitarea și extinderea a două stații de epurare:

Stația de epurare Corabia – stația de epurare va fi prevăzută cu o stație de pre-epurare nouă, o treaptă de dozare reactiv pentru eliminarea chimică a fosforului, o treaptă de îngroșare și deshidratare a nămolului biologic in exces, o stație de dozare var și un depozit intermediar de stocare nămol deshidratat;

Stația de epurare Vișina – se va menține în funcțiune stația existentă și se va extinde capacitatea existentă.

„Obiectivul POIM în județul Olt se armonizează cu obiectivul general al POIM - protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă a locuitorilor, urmărindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu”, transmit reprezentanţii CAO.