Spitalul Slatina, inclus pe lista unităţilor medicale unde sunt trataţi bolnavii cu Boala Fabry. Tratamentul unui oltean costă lunar peste o jumătate de miliard de lei

29 de olteni au boli rare şi îşi tratează afecţiunile prin intermediul Programului de Boli rare. În afara acestora, în decembrie un oltean a fost diagnosticat cu Boala Fabry, iar Spitalul Slatina a fost inclus pe lista unităţilor medicale unde pot fi trataţi pacienţii cu această afecţiune rară, costul tratamentului ridicându-se lunar la peste o jumătate de miliard de lei vechi.

La finalul anului trecut, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a fost inclus pe lista unităţilor sanitare în care pot fi trataţi bolnavii cu boala Fabry, o afecţiune ce face parte din Programul naţional pentru boli rare. S-a întâmplat acest lucru, după ce un oltean de 30 de ani a fost diagnosticat cu această boală rară.

Directorul medical al SJU Slatina, medicul Cătălin Pătru, a precizat că acest pacient a fost diagnosticat într-un centru universitar, dar are acum posibilitatea să-şi efectueze tratamentul la Slatina.

„Tratamentele sunt foarte scumpe. Acest pacient a fost diagnosticat într-un centru universitar, unde s-a certificat această deficienţă enzimatică. El are acum posibilitatea să-şi facă tratamentul la Slatina. Mai avem un caz pe Pediatrie, un copil cu Boala Hunter şi acesta tratat tot prin intermediul Programului pentru boli rare”,
a spus Pătru.

Conform datelor furnizate de către reprezentanţii CAS Olt, oltenul este unul dintre cei 31 de bolnavi cu boala Fabry, câţi sunt diagnosticaţi la nivel naţional.
Pentru tratamentul acestuia, CAS Olt decontează lunar aproximativ 55.000 de lei.

Boala Fabry este o boală genetică de metabolism, în care deficitul unei enzime determină acumularea patologică a unor particule lipidice în pereţii vaselor de sânge din întreg organismul, cu afectarea în mod special a vaselor din piele, rinichi, inimă, creier şi sistem nervos.

CAS Olt mai decontează în cadrul Programului pentru boli rare tratamentul pentru 29 de bolnavi, din care 19 sunt pacienţi cu scleroză laterală amiotrofică, şapte copii au mucoviscidoză, doi au fost diagnosticaţi cu sindromul Hunter, iar unul are Tirozinemie, cel din urmă efectuându-şi tratamentul în Spitalul Caracal.