Spitalul Caracal, în pericol să piardă Programul Naţional de Ortopedie. ATI nu este dotată corespunzător

Spitalul Municipal Caracal ar putea să piardă Programul Naţional de Ortopedie, adică medicii caracaleni nu vor mai putea efectua intervenţii complexe. Pentru că unitatea medicală nu îndeplineşte criteriile la nivelul ATI, CAS Olt nu va mai putea încheia contracte cu Spitalul Caracal.

Programul Naţional de Ortopedie se derulează în judeţ prin Spitalul Slatina şi prin Spitalul Municipal Caracal.

Reprezentanţii CAS Olt au precizat că unitatea medicală din Caracal va pierde Programul Naţional de Ortopedie, pentru că Secţia de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul unităţii medicale trebuie să aibă gradul II.

„Avem o situaţie problematică, în sensul că există noi metode de acreditare. Dacă la Oncologie problema va fi rezolvată, la Ortopedie dacă, din păcate, se păstrează aceste criterii de acreditare, Spitalul Caracal o să piardă Programul Naţional de Ortopedie, pentru că nu îndeplineşte condiţiile. Mai exact, ca să deruleze acest program, spitalul din Caracal trebuie să aibă gradul II pentru ATI”, a spus preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan.

Spitalul Caracal nu ar avea cum să ajungă la standardele cerute, iar CAS Olt nu va mai încheia un nou contract pentru Programul de Ortopedie. 

„Spitalul Caracal nu are cum să facă acest grad la ATI, pentru că are nevoie de multă aparatură şi cadre medicale specializate. Dacă nu va dobândi acest grad de ATI, Spitalul Caracal o să piardă Programul. O spun cu regret, pentru că la Caracal, chiar era un centru în care se desfăşurau multe operaţii pentru protezare, iar doamna doctor Popa a făcut o treabă foarte bună acolo. O să vedem ce se întâmplă la nivel naţional. Noi am cerut o amânare pentru această implementare. Este destul de greu de crezut că Spitalul Caracal o să ajungă să doteze această secţie de ATI cu tot ce este nevoie, pentru că este foarte greu. Noi ne dorim menţinerea secţie de la Caracal. Când Programul dispare de la Caracal, se vor pune doar mâini în ghips, adică nu vor mai fi operaţii complexe. Spitalul nu o să-şi permită să cumpere proteze din banii spitalului pentru bolnavii care se internează acolo”, a adăugat Florin Ciocan.

Preţul unei proteze poate ajunge şi la 7.000 de lei.

La nivelul judeţului, prin Programul Naţional de Ortopedie s-au făcut operaţii de acest tip în valoare de 957.000 de lei, cea mai mare sumă, peste 727.000 de lei, revenind Spitalului Slatina.