Specialiştii DGASPC Olt se plâng de o avalanşă de solicitări pentru plasament. „Este foarte grav. Mulţi sunt trimişi de asistenţii sociali din comunele judeţului”

Aproape 150 de copii olteni au ajuns în plasament numai anul trecut. Specialiştii DGASPC Olt spun că se confruntă cu o avalanşă de solicitări pentru plasament, deşi ruperea copilului de familie lasă traume. Grav este că asistenţii sociali din primării încurajează rudele să solicite plasamentul, în speranţa că veniturile familiei vor fi rotunjite.

30 de copii au fost daţi în plasament unor familii sau persoane, 31 au ajuns în căsuţe de tip familial, 42 de copii sunt crescuţi oficial de rude, iar 45 de copii au ajuns la asistenţi maternali profesionişi, pe tot parcursul anului trecut.


În lipsa părinţilor naturali sau în faţa neputinţei acestora de a-şi creşte copiii, autorităţile instituie plasamentul doar după efectuarea unei anchete sociale.


Asistentul social din cadrul DGASPC Olt, Lavinia Roşu, a declarat că instituţia se confruntă cu o avalanşă de solicitări pentru plasament.


„Numai când sunt epuizate toate resursele la nivel local, trebuie să se ajungă la noi. Este foarte uşor să se instituie o măsură de protecţie, însă pentru acest copil este o traumă. Asistenţii sociali trebuie să se gândească foarte bine înainte de a lua decizia instituirii plasamentului. Dacă acolo este o situaţie delicată şi nu se mai poate garanta pentru părinţi, nu mai avem pretenţii de la aceşti oameni. Asistenţii sociali trebuie să fie mai atenţi pe viitor şi să nu decidă instituirea măsurii de plasament imediat. În ultima perioadă, avem o avalanşă de oameni care solicită plasamentul. Foarte rău, foarte grav! Foarte mulţi oameni spun că sunt trimişi de asistenţii sociali din localităţile judeţului. Omul vine pentru că se gândeşte că ia acea sumă de bani”, a spus Lavinia Roşu.


Un alt specialist din cadrul DGASPC Olt, Nicoleta Moraru, a precizat că plasamentul ar trebui să fie instituit pe o perioadă scurtă de timp, iar părinţii ajutaţi să-şi ia copilul înapoi.


„Nu este normal să vină oamenii bătrâni cu dosarele solicitând plasamentul, nu este corect. Trebuie să se vadă dacă sunt îndeplinite condiţiile, trebuie analizată  situaţia de asistenţii sociali. Asistenţii sociali din primării nu le pot da ajutorul solicial, dar le propun dosar pentru plasament. Dacă părintele este plecat în străinătate, nu se instituite plasamentul, ci trebuie demarăm procedura de a merge în instanţă pentru a fi delegat un reprezentant legal. Chiar dacă se instituie plasamentul la rude, se continuă consilierea părinţilor, pentru că acest copil nu rămâne la rude mult şi bine. Familia trebuie ajutată să-şi ia copilul înapoi”, a spus Moraru.


Specialiştii DGASPC Olt instituie măsura de plasament atunci când părinţii biologici sunt plecaţi din ţară, când nu îşi pot creşte copiii sau în caz de deces. Totodată, micuţii abuzaţi sunt scoşi din familia biologică, iar de foarte multe ori se instituie plasamentul.