Solul din sudul judeţului mai fertil decât s-a crezut iniţial. Fermierii olteni au solicitat studii de specialitate pentru a putea accesa mai uşor bani europeni

Zeci de fermieri olteni se pregătesc să-şi depună proiectele pe submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”. Pentru a creşte punctajul şi pentru a lua faţa fermierilor din alte zone din ţară, oltenii au solicitat specialiştilor OSPA Olt studii de specialitate, pentru a demonstra potenţialul ridicat al solului unde au exploataţiile. Aşa s-a ajuns la concluzia că, în special, solul din sudul judeţului este mult mai fertil decât a fost iniţial încadrat.

Goana fermierilor din judeţ pentru un punctaj mai mare la întocmirea dosarelor privind accesarea submăsurii 4.1 a scos la iveală potenţialul real al solului de pe malurile Oltului.


Astfel, zeci de agricultori din sudul judeţului, dar şi de la Tătuleşti sau Piatra-Olt şi Brâncoveni au solicitat specialiştilor Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Olt să recolteze probe de sol şi să stabilească potenţialul real de producţie al terenului din exploataţiile lor.


Directorul OSPA Olt, Constantin Rotea, a precizat că solul din majoritatea localităţilor din Olt a fost încadrat eronat ca având un potenţial mijlociu.  


„De cum s-a lansat Ghidul pentru submăsura 4.1, au venit la noi foarte mulţi fermieri din judeţ, pentru că este o anexă unde se vorbeşte despre potenţialul de producţie al terenului. La un potenţial ridicat de producţie primesc puncte în plus. În judeţ, majoritatea localităţilor erau încadrate la un potenţial mijlociu, nereal. Beneficiarii aveau nevoie de un studiu OSPA Olt pentru potenţialul de producţie de la nivelul exploataţiei şi nu al UAT-ului. Am avut 15 solicitări din tot judeţul, cei mai mulţi din sudul judeţului, zona Caracal, am avut şi din nord, de la Tătuleşti, dar şi Piatra-Olt şi Brâncoveni. Am reuşit şi am onorat toate comenzile, pentru că am lucrat şi sâmbăta şi duminica, pentru că termenul de depunere este 1 iunie, iar oamenii mai aveau nevoie, după studiul nostru, şi de un aviz de la Institutul de Pedologie şi Agrochimie de la Bucureşti”, a spus Rotea. 


Specialistul oltean a precizat că toate probele recoltate au stabilit că solul din judeţ este mult mai fertil decât a fost încadrat atunci când s-a făcut studiul iniţial.


„Din toate studiile pe care le-am realizat a rezultat potenţialul ridicat, iar fermierii olteni vor primi puncte în plus, pentru că bătălia va fi foarte strânsă, cei cu potenţial mediu nu vor intra. Era normal să fie aşa, pentru că studiul iniţial s-a făcut la grămadă. Pe Rotunda, unde avem numai cernoziomuri, este imposibil să avem potenţial mijlociu. Noi stabilim o notă de bonitare pentru fiecare localitate, iar de la 40 de puncte în sus potenţialul este ridicat, între 20-40 mediu, iar sub 20 de puncte este scăzut. În zona de sud, oriunde am face un profil de sol nu întâlnim sub 40 de puncte. Ştiam aceste lucruri, dar trebuia să luăm probe. Pământul din aceste zone este mai fertil decât scrie în încadrarea iniţială. Nu ştiu cine a făcut primul studiu, probabil a fost realizat pe repede înainte. Fermierii au avut această posibilitate să-şi ridice acest potenţial. Proiectele din Olt se vor încadra, iar multe vor fi eligibile în acest an”, a adăugat Rotea.