Slatina şi România, prin ochii oaspeţilor Şcolii „Eugen Ionescu”

12 profesori din cinci ţări europene au fost prezenţi, săptămâna trecută, la Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu”, în cadrul Proiectului multilateral Comenius „Reagir pour l’avenir-Reacţionaţi pentru viitor”. Oaspeţii au vorbit despre diferenţele sistemelor de educaţie dintre cele cinci ţări, dar şi despre impresia pe care le-a lăsat-o municipiul Slatina şi România.

Invitaţii din cadrul Proiectului Comenius s-au declarat copleşiţi de ospitalitatea românilor, de ospitalitatea şi de simplitatea gazdelor lor.

 

„Trebuie să vă mulţumim pentru ospitalitate. Ştiam că va fi bine, dar în realitate a fost şi mai bine decât ne imaginam. Noii noştri prieteni de aici au făcut o treabă minunată ca profesori. Am observat foarte multe diferenţe între sistemele şcolare, atât între cel românesc şi cel italian, cât şi între celelalte ţări europene. Italia este puţin în urmă în ceea ce priveşte alte sisteme şcolare. Avem mai puţine oportunităţi privind independenţa elevilor noştri şi de aceea am aderat la acest proiect. Aici este o atmosferă frumoasă. În Slatina mi-a plăcut Centrul Istoric şi zona râului Olt. Este o piaţă minunată, plină de flori şi este foarte bine organizată şi bine întreţinută. Ceea ce ne-a plăcut cel mai mult este simplitatea voastră. În Italia suntem mai «vedete»”, spune Carla Pontone, din Italia.


Temele principale ale proiectului vizează schimbările climatice şi cum influenţează ele fauna, flora, sănătatea oamenilor, cum se comportă oamenii faţă de mediu, ce efecte au activităţile economice asupra mediului. În proiect sunt angrenate unităţi de învăţământ din şase ţări: România - ţara coordonatoare şi Franţa, Italia, Spania, Germania şi Polonia.

 

„Ideea a fost să-i chemăm întâi la noi pentru a ne organiza, fiind o uniune organizatorică. Din acest motiv sunt prezenţi numai profesori. Au fost vizite în teritoriu pentru cunoaşterea judeţului Olt şi pentru a afla care sunt problemele de mediu de aici. Ne-am întâlnit cu reprezentanţi ai diverselor instituţii, cum ar fi Garda de Mediu sau Agenţia pentru Protecţia Mediului. Am mers şi la staţia meteo şi la cea de tratare a apei”, a declarat Emilia Andrei, coordonator din partea română.

 

Următoarea întâlnire în cadrul proiectului se va desfăşura în luna februarie 2014, în Spania.

„Toţi cei pe care i-am cunoscut au fost generoşi”


Dominique Pierre, din Germania, s-a arătat încântat de generozitatea oamenilor pe care i-a cunoscut în săptămâna petrecută la Slatina. El i-a sfătuit pe români să aibă răbdare pentru că, în următoarele două decenii, România se va schimba de nerecunoscut.

 

„S-au făcut foarte multe în această ţară, dar încă mai sunt foarte multe de făcut. Noi vă putem spune asta pentru că avem Germania de Est şi a fost un proces care continuă de peste 20 de ani. Sunt sigur că, în următorii 10-20 de ani, România se va schimba foarte mult şi veţi fi foarte mulţumiţi de asta. Ceea ce îmi place foarte mult la această ţară este mentalitatea oamenilor. Toţi cei pe care i-am cunoscut aici au fost foarte generoşi şi mi-a plăcut simţul de ospitalitate şi felul în care se dedică slujbei lor. Ceea ce nu mi-a plăcut atât de mult, un fapt datorat perioadei de tranziţie, este că salariile sunt foarte mici şi sărăcie. Noi vedem asta şi sper că politicienii voştri vor putea să găsească soluţii bune pentru asta”, a spus profesorul german.


Cyril Baune, din Franţa, a opinat că, abia în urma acestei vizite, şi-a dat seama care este rostul construcţiei Uniunii Europene.

 

„Ca şi profesor de istorie-geografie, vorbesc despre cum s-a construit Europa şi odată cu acest schimb înţeleg mai mult această construcţie europeană. Mi se pare că acum construcţia europeană are sens. Lucrăm împreună şi putem să vedem proiectele care se realizează aici, cum ar fi Staţia de epurare, reabilitarea termică a locuinţelor şi asta mi se pare foarte important. Astfel, vom avea posibilitatea să le explicăm concetăţenilor noştri cum se construieşte Europa, în Est, în România”, a spus el.

„Foarte mulţi dintre francezi cred că toţi românii sunt săraci şi rromi”


Odile Istar-Ablin, din Franţa, s-a arătat bucuroasă că a putut să-şi schimbe părerea în privinţa românilor, având oportunitatea să le explice conaţionalilor săi că nu toţi românii sunt rromi şi săraci.

 

„Aveţi o ţară foarte frumoasă, foarte diferită de ceea ce cred francezii. Foarte mulţi dintre francezi cred că toţi românii sunt săraci şi rromi. Este bine că am văzut că nu este adevărat. Oamenii sunt foarte generoşi, aşa cum a spus toată lumea, şi ospitalitatea este fabuloasă. Nu-mi pot imagina cum vom putea să fim la fel de buni în Franţa, când celelalte delegaţii vor veni la noi”, a spus ea.


Dascălul francez a adăugat că, fiind o ţară în dezvoltare, România nu trebuie să repete greşelile făcute de Franţa.

 

„În ceea ce priveşte ţara, voi aveţi norocul că ţara voastră este în dezvoltare, pentru că aveţi viitorul în faţă. Franţa a tot crescut şi acum suntem într-o perioadă de stagnare. Ceea ce ne îngrijorează. De aceea ne implicăm în astfel de proiecte pentru că ne îngrijorează viitorul nostru. Voi puteţi să preveniţi greşelile pe care le-am făcut noi pentru că industria voastră este de abia în creştere”, a mai spus ea.


Magdalena Madajczyc-Glowacica, din Polonia, este singura dintre oaspeţii celor de la „Eugen Ionescu” care a mai vizitat România. În ciuda acestui lucru, ea a arătat că îi place foarte mult ţara noastră.

 

„Am venit pentru prima dată acum cinci sau şase ani şi de aceea pot să înţeleg tot ceea spun deja colegii mei pentru că şi prima mea impresie a fost asemănătoare. De la ultima vizită am văzut foarte multe vizite pe care le-a făcut ţara. Noi am trăit cam aceeaşi istorie ca voi şi putem înţelege că perioada de tranziţie a fost destul de dificilă. Chiar dacă nu sunt aici pentru prima dată, îmi place la fel de mult ţara voastră. Sunt pentru a treia oară în România şi pentru prima oară la Slatina. Ceea ce am apreciat cel mai mult a fost ospitalitatea oamenilor şi deschiderea faţă de semeni”, a spus profesoara din Europa de Est.