Slatina, capitala căluşului. Tablou coregrafic din toate zonele ţării, sub sloganul „Când se joacă româneşte, România întinereşte”, pe Esplanadă

Ajuns la cea de a XX-a ediţie, Concursul Naţional „Căluşul Românesc” se va desfăşura în perioada 29 mai - 2 iunie. În deschiderea ediţiei jubiliare va fi organizat, în premieră, un moment cu totul special. Joi, 30 mai, de la ora 19.00, pe Esplanadă, va fi prezentată o coregrafie cu jocuri din toate zonele ţării, sub sloganul „Când se joacă româneşte, România întinereşte”. Coregrafia va ajunge în toate unităţile de învăţământ din judeţ, astfel încât 1 Decembrie să fie marcat prin dansuri tradiţionale. Peste 2.000 de copii de la ansamburi din judeţul Olt, din ţară, şi din străinătate, vor participa la ediţia din aces an. Printre membrii care vor juriza în acest an concursul de la Slatina se numără cunoscutul realizator de emisiuni ’Nea Mărin, care este un foarte bun coregraf de dansuri populare.

Ediţia din acest an a Concursului Naţional „Căluşul Românesc” se desfăşoară la Slatina, în perioada 29 mai-2 iunie, sub egida Centenarului Marii Uniri. În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii instituţiilor organizatoare au prezentat programul manifestărilor şi momentele speciale pregătite pentru ediţia jubiliară din acest an, fiind asteptaţi în oraşul nostru peste 2.000 de copii, care vor prezenta dansuri tradiţionale.

Viceprimarul municipiului Slatina, Gigi Vîlceleanu, s-a arătat impresionat de emulaţia creată în jurul acestor manifestări, oraşul nostru reuşind anul trecut să intre în Guiness Book datorită căluşului românesc.

„Slatina redevine capitala mondială a căluşului românesc. Peste 2.000 de copii vor dansa pe ritmuri tradiţionale, specifice zonei noastre. Anul trecut, muncipiul nostru a intrat în Cartea Recordurilor, când peste 1.000 de căluşari au dansat simultan. Anul acesta marcăm o ediţie jubiliară, se împlinesc 20 de ani de când se organizează acest festival, devenit tradiţie în oraşul Slatina. Acest lucru spune foarte multe despre seriozitatea noastră, despre faptul că acordăm o atenţie sporită acestei manifestări în fiecare an. Vom avea spectacole demonstrative în principalele puncte ale oraşului, după aceea spectacolul propriu-zis de pe Espalandă, când peste 2.000 de copii vor marca acest moment”, a declarat Gigi Vîlceleanu, viceprimarul municipiului Slatina.

De la 250 de participanţi în ediţia inaugurală, la peste 2.000 în anul 2018

Dacă la prima ediţie a Concursului „Căluşul Românesc”, organizată în 1998, au participat în jur de 250 de căluşari, cei mai mulţi din judeţul Olt, la 20 de ani de la prima manifestare, numărul participanţilor a crescut enorm. În jur de 70 de ansambluri din judeţul Olt, formaţii din Arad, Brăila, Argeş, Gorj, Tulcea, Timiş, Maramureş, Botoşani, Covasna, Suceava, dar şi de peste hotare, din Slovacia şi Republica Moldova, vor lua parte la ediţia din acest an.

Artizanul acestui eveniment este directorul Palaului Copiilor „Adrian Băran”, Iliuţă Brăileanu.

„Am reuşit, în aceşti 20 de ani, să aducem Concursul Naţional «Căluşul Românesc» printre cele mai valoroase concursuri de folclor din ţară. Valoarea artistică a formaţiilor participante a crescut an de an, festivalul nostru fiind un model pentru celelalte concursuri din ţară. Nu este deloc întâmplător faptul că judeţul Olt se mândreşte cu 62 de ansambluri folclorice, sunt eforturile primăriilor, ale Consiliului Judeţean, ale Inspectoratului Şcolar, ale tuturor instituţiilor de cultură şi, bineînţeles, Conscursul Naţional Căluşul Românesc le oferă scenă unde să-şi prezinte talentul. Ne bucurăm de vizita lui Marian Barbu, vestitul ’Nea Mărin, care şi el este căluşar ca şi noi, ne-a confirmat prezenţa în juriul festivalului, va fi prezent miercuri seara”, a precizat Brăileanu, în cadrul conferinţei de presă organizate înaintea startului ediţiei a XX-a.

Proiect inedit de promovare a dansurilor populare româneşti, desfăşurat în unităţile şcolare din Olt


Pe 30 mai, de la ora 19.00, în deschiderea ediţiei a XX-a a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc” va fi prezentată o coregrafie specială, sub egida Centenarului Marii Uniri, „Când se joacă româneşte, România întinereşte”. Copiii care vor fi prezenţi în tabloul coregrafic de pe Esplanadă vor fi formatori pentru colegii lor de clasă, astfel încât, pe 1 Decembrie, ziua României, fiecare copil din şcolile din judeţul Olt să cunoaşcă cel puţin un dans popular tradiţional.

„Inspectoratul Şcolar, împreună cu Palatul Copiilor Adrian Băran Slatina, derulează un proiect «Când se joacă româneşte, România întinereşte», care are ca obiectiv cunoaşterea şi promovarea culturii şi a dansurilor populare româneşti. Acest proiect se desfăşoară în untiăţile de învăţământ din judeţul Olt, cât şi în unităţile de învăţământ din ţară. Proiectul a început la 1 mai şi se va termina pe 15 decembrie. Sunt implicaţi 5.000 de participanţi, dintre care 400 de cadre didactice şi instructori coregrafi. Ne-am propus ca odată cu sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, să marcăm acest moment  printr-un tablou coregrafic, în deschiderea Concursului Naţional al Copiilor «Căluşul Românesc» de pe 30 mai, ora 19.00, pe Esplanadă. S-au desfăşurat repetiţii în fiecare unitate şcolară, copiii au învăţat dansuri populare din toate zonele ţării, astfel încât, la rândul lor, aceşti elevi să-i formeze  pe colegii lor, ca pe 1 Decembrie, când este ziua naţională, fiecare elev din judeţul Olt să ştie să danseze câte un moment coregrafic”, a declarat Adrian Bărbulete, inspector şef al IŞJ Olt, care a participat, de asemenea, la conferinţa premergătoare Concursului Naţional „Căluşul Românesc”.

Programul ediţiei XX, a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românescu” Slatina:

marţi, 29 mai

- primirea participanţilor, şedinţă tehnică de organizare;

miercuri, 30 mai


- între 9.00 şi 12.00, vizite şi demonstraţii la sediile Inspectoratului Şcolar Judeţean, Primăriei Slatina, Consiliului Judeţean Olt;

- între 17.00 şi 18.00, organizarea formaţiilor pentru tabloul coregrafic „Când se joacă româneşte, România întinereşte”, dedicat Centenarului Marii Uniri din cadrul festivităţii de deschidere oficială a celei de a XX-a ediţii a Concursului Naţional „Căluşul Românesc” - Esplanada.

- 18.45, spectacol - concurs pe scena amplasată în aer liber, pe Esplanadă;
- ora 20.00, spectacol demonstrativ, la Fântâna Speranţei;

joi, 31 mai

- între 9.00 şi 10.30, spectacole demonstrative la Fântâna Speranţei, Piaţa Zahana şi Piaţa Steaua;

- între 11.30 şi 12.30, întâlnire festivă cu reprezentanţii tuturor formaţiilor invitate, cu oficialităţile judeţului, în sala de festivităţi a CJ Olt;

- ora 17.00, specatol-concurs pe scena amplasată în aer liber, pe Esplanadă;

vineri, 1 iunie

- între 9.30 şi 13.00, specatol-concurs pe scena amplasată în aer liber, pe Espladană;

- ora 18.00, Festivitatea de premiere - Gala Laureaţilor;

sâmbătă, 2 iunie


- plecarea participanţilor.

80.000 lei este suma alocată de muncipalitatea slătineană pentru ediţia din acest an a „Căluşului Românesc”, proiectul  fiind aprobat de către aleşii locali în cadrul unei sedinţe din luna aprilie.