Situaţie absurdă: Fermierii puşi să returneze ajutorul încasat în pandemie

Fermierii trebuie să dea înapoi aproape jumătate din ajutorul de COVID pe care l-au încasat începând cu toamna anului trecut. Este vorba despre un impozit pe acest venit în cuantum de 45%.

Mai mulţi fermieri din judeţul Olt, în general legumicultori, au declarat că deja au primit înştiinţări iar unii dintre ei deja au început să dea înapoi ajutorul financiar primit prin agenţiile Ministerului Muncii. Este vorba de 45% din suma lunară de 2.300 lei, bani încasaţi începând cu luna septembrie.

Ionuţ Victor Radu, legumicultor din Obârşia, s-a declarat uimit pe faptul că statul impozitează ajutoarele pe care tot el le dă.

„De când cu pandemia, unii dintre fermieri au primit un ajutor lună de lună în valoare de 2.300 lei, sub pretextul atenuării impactului pandemiei asupra agriculturii. Acum, mai nou, vor să returnăm jumătate din acei bani, tot sub un pretext şi anume că sumele au fost stabilite în funcţie de venitul mediu brut şi nu net, aşadar şi cei 2.300 trebuie impozitaţi cu 45%. Mi se pare noaptea minţii să impozitezi un ajutor financiar cu aproape 50%”, a declarat Radu.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri (ATF) Olt, Florin Ciobanu, a reclamat situaţia existentă şi bătaia de joc a Guvernului la adresa fermierilor.

„Au dat nişte ajutoare de stat, în perioada de pandemie, fermierilor şi acum le-au impozitat cu 45%. Mai mare nenorocire ca asta nu există. La această oră sunt fermieri la ANAF, care plătesc 7-8 mii de lei înapoi pentru 2.000 de lei pe care i-au luat lunar. Anul trecut, legumicultorii n-au avut unde să vândă. S-au închis pieţele, târgurile, activităţile HORECA, şi acum ne-am trezit pe declaraţia unică de la ANAF cu impozitare unică pentru acei 2.000 lei pe luni. Este o bătaie de joc”, a declarat Ciobanu.