Situaţia centrelor de permanenţă din Olt a ajuns până la Minister. Ciocan: „Aceste centre sunt înfiinţate cu acordul de voinţă al medicilor”

După închiderea centrelor de permanenţă de la Potcoava şi Crâmpoia, la nivelul judeţului mai funcţionează doar cele de la Brastavăţu, Baldovineşti, Dobroteasa, Osica de Sus şi Vişina. În ambele cazuri, motivul închiderii a fost lipsa medicilor, care nu mai doresc să facă gărzi, nemulţumiţi fiind de banii primiţi. Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, spune că medicii nu pot fi constrânşi să facă gărzi în aceste centre, dacă nu doresc.

Situaţia centrelor de permanenţă închise din judeţ a ajuns până la Ministerul Sănătăţii.

Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, a precizat că medicii lucrează în astfel de centre doar cu acordul lor.

„Am avut o discuţie cu un secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Acesta a vrut să ştie exact situaţia. Legea este un pic evazivă, pentru că aceste centre sunt înfiinţate prin acordul de voinţă a cel puţin doi medici de familie şi cu participarea a şase-şapte medici, pentru a asigura asistenţa medicală într-o anumită localitate”, a spus Ciocan.

Acesta a declarat că nu are bază legală să sancţioneze medicii care nu vor să facă gărzi în centrele de permanenţă.

„Dacă medicul nu vrea să facă gărzi, nu am ce să-i fac. Nu îl pot sancţiona. Numai că legea spune la sfârşit că, dacă acesta refuză să facă gardă în localitatea arondată, poate fi penalizat medicul cu zece la sută din punctul per capita. Este o aberaţie să-l penalizezi, pentru că nu poate să facă silit garda, actul medical este forţat. Centrul de permanenţă este foarte util acolo unde s-a hotărât înfiinţarea lui. Dacă medicii nu au mai vrut să facă gărzi, cum a fost situaţia la Crâmpoia şi Potcoava, casa nu poate interveni. Sunt lucruri pe care nu le putem controla. CAS Olt a făcut tot posibilul ca aceste centre să funcţioneze”, a adăugat Ciocan.