Sistemele antigrindină de la Poboru şi Sâmbureşti, funcţionale din aprilie. 12 angajaţi au făcut cursuri de specializare

În afara punctului de lansare antigrindină de la Dobroteasa, inaugurat în 2016, la nivelul judeţului vor mai funcţiona, din primăvară, alte trei. Lucrările sunt realizate în proporţie de peste 70 la sută la Poboru şi Sâmbureşti, sistemele urmând a fi manevrate de câte şase angajaţi ce au fost deja specializaţi. Întârzieri sunt la Grădinile, unde autorităţile încă avizează documentaţia. Primarii din cele trei comune spun că sistemele antigrindină vor fi extrem de utile, mai ales că vorbim de suprafeţe agricole extinse, podgorii şi livezi, pagubele înregistrate în cazul unor căderi masive de grindină fiind mari.

Trei noi sisteme de lansare antigrindină vor deveni funcţionale în câteva luni, la nivelul judeţului, acestea fiind construite la Poboru, Sâmbureşti şi Grădinile.

Primarul de la Poboru, Iulian Bărăscu, a precizat că sistemul din comuna sa va deveni funcţional de la 1 aprilie, mai ales că personalul a fost angajat şi specializat în manevrarea rachetelor antigrindină.

„Lucrările sunt oprite acum din cauza vremii, urmând ca apoi să fie reluate. Angajaţii ce vor lucra aici au terminat cursurile de specializare, sunt băieţi tineri din comună, cu vârsta până în 40 de ani, ce au avut de îndeplinit câteva condiţii. Trei vor fi paznici şi trei operatori, care vor activa acest sistem. Au fost şcoliţi pe la Drăgăşani, în mai multe poligoane din ţară ca să înveţe cum să manevreze rachetel pe care le au în dotare. Vor avea un regim militar, nu este joacă. Trebuia să aibă Bacalaureatul luat şi cazierul curat. De la 1 aprilie ei vor începe munca, ceea ce înseamnă că până atunci şi construcţia va fi gata. Se vor mişca repede, pentru că sunt în sistem container. Au turnat betonul, plăcile de beton, mai au de lucru la gardul împrejmuitor. Ministerul Agriculturii a finanţat lucrările, iar primăria a pus la dispoziţie terenul”,
a spus Iulian Bărăscu.

Acesta a precizat că sistemul le va fi de mare ajutor fermierilor, mai ales că în zonă au fost probleme mari cu grindina în urmă cu şapte-opt ani.

„Acest sistem este foarte util, mai ales pentru producătorii agricoli. Sistemul va acoperi şi suprafaţa celorlalte comune din jurul Poboru, cum ar fi Cungrea, Oporelu, mare parte din Scorniceşti, chiar şi Spineni şi Leleasca. O zonă destul de întinsă. Noi ne-am confruntat în anii trecuţi cu căderi de grindină, totul a culminat cu grindina de acum şapte-opt ani, când a avut dimensiunea unui ou de găină, a spart parbrize, a găurit acoperişul la case. Din acest motiv am pus accent pe acest sistem antigrindină”, a adăugat primarul de la Poboru.

Sistemul antigrindină de la Sâmbureşti, protecţie pentru sute de hectare de vie şi livezi

Aproape finalizate sunt şi lucrările de la punctul de lansare antigrindină amplasat la Sâmbureşti.

Primarul de aici, Iulian Preda, a precizat că, în perioadă următoare, vor fi montate instalaţiile specifice.

„Au fost angajaţi şase tineri din comuna Sâmbureşti, care au făcut pregătire psihologică şi tragere. Angajaţii nu sunt prinşi în organigrama primăriei, ci sunt plătiţi de către Ministerul Agriculturii. Noi am cedat terenul, s-a făcut partea betonată, iar acum trebuie să se monteze instalaţiile specifice şi cu anexa unde vor locui muncitorii. În aprilie staţia va fi funcţională”, a spus Preda.

Sute de hectare de vie, livadă şi peste 1.100 de hectare cu cereale vor fi protejate de către sistemul antigrindină numai pe raza comunei Sâmbureşti. 

„Era foarte util acest sistem, va acoperi o zonă vastă, întreg sistemul va fi eficient la 20 de kilometri. Avem câteva societăţi viticole pe raza comunei, SC Vitipomicola Sâmbureşti are 500 de hectare de vie numai în Sâmbureşti. Vă daţi seama ce înseamnă grindina la o asemenea suprafaţă! În comună mai sunt 600 de hectare de livadă, 300 hectare vie proprietate persoane fizice şi 1.100 hectare culturi agricole, vorbim aici de cultura mare”, a adăugat primarul din Sâmbureşti.

Lucrări întârziate, la Grădinile


Lucrările la punctul de lansare antigrindină din comuna Grădinile sunt cele mai întârziate, autorităţile locale fiind încă în stadiul de avizare a documentaţiei.

Cu toate acestea, primarul din Grădinile, Ion Dincă, speră ca şi acest punct să fie finalizat în martie.

„Tot ce a depins de noi, am făcut, doar că a mai intervenit ceva la o dezmembrare de carte funciară. Am dat o hotărâre de CL luni, pentru clarificarea acestui aspect şi urmează să mergem la notar. Construcţia nu a început, acum suntem în faza aprobărilor. Eu sper că în martie lucrările să fie finalizate. Este important să avem aceste sistem, pentru că am avut probleme de-a lungul timpului. Acum doi ani, 50 la sută din suprafaţa agricolă a fost afectată de grindină, iar o porţiune întreagă cu culturi a fost distrusă în totalitate. Pe raza localităţii avem 2.800 de hectare teren agricol, dar sistemul antigrindină va acoperi o rază mai mare, inclusiv comunele Studina, Brastavăţu, Rotunda, va deservi în jur de 15.000 de hectare”, a conchis Dincă.