Sistem nou implementat de radiologii slătineni. Pacienţii vor primi la externare o fişă în care sunt evidenţiate dozele de iradiere la care au fost supuşi

Ţinând cont de noile reglementări ale CNCAN, radiologii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au implementat un sistem nou prin care pacientul investigat ştie exact la ce doze de iradiere a fost supus. Acesta primeşte la externare o fişă de doză, evidenţa urmând să fie ţinută pe o perioadă lungă de timp.

Unii părinţi care ajung la Urgenţe cu copiii în urma unor traumatisme minore solicită medicilor investigaţii complexe, precum un tomograf. Medicii atrag atenţia că micuţii sunt supuşi inutil unor doze de iradiere, deşi nu au nevoie de acest tip de investigaţii.

Şefa Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul SJU Slatina, medicul Anca Iordache, a precizat că regulile impuse de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) sunt mult mai stricte.

„Medicul este cel care decide ce fel de investigaţii trebuie să fie făcute. Noi informăm părinţii minorilor despre riscurile la care se spun. Părintele trebuie să-şi dea acordul pentru acest tip de investigaţii. Părintelui i se spune că minorul este supus unei doze de iradiere mai mare sau mai mică, depinde de zona la care este expus. Am întâlnit şi părinţi care au refuzat să-i mai facă copilului tomograf, când au aflat la ce riscuri îl supun”,
a spus Anca Iordache.

Medicul spune că există şi o fişă pe care o primeşte pacientul la externare, în care sunt trecute dozele de iradiere la care a fost supus, după efectuarea mai multor investigaţii la Radiologie.

„De puţin timp, am implementată şi fişele de iradiere, în care noi înregistrăm dozele la care sunt supuşi pacienţii în urma unei proceduri şi pe perioadă îndelungată, pentru că el poate face azi o radiografie, mâine un tomograf. În această fişă se trec toate dozele şi sunt monitorizate toate aceste doze de iradiere la care este supus, iar când se externează el trebuie să o primească. Le-am spus pacienţilor că această fişă este la fel de importantă ca şi cardul de sănătate. CNCAN-ul ne obligă să înmânăm aceste fişe de doze, care se cumulează în timp şi de care trebuie să ţinem cont. Nu trebuie să facem exces de expunerea la radiaţii”, a spus radiologul slătinean.

Totodată, dacă pacientul doreşte să-şi fac o tomografie pe care să o plătească, acesta are nevoie de o recomandare din partea unui medic specialist.

„O alătă noutate a CNCAN este introducerea recomandării unui medic atunci când se vrea efectuarea unei tomografii. Avem tot felul de discuţii cu pacienţii, nu înţeleg. Nu poţi să ai o durere de cap de trei săptămâni şi să hotărăşti tu singur că vrei să faci un tomograf, chiar dacă îl plăteşti. Un medic trebuie să-ţi facă o recomandare în acest sens, adică să stabilească dacă este nevoie de acest tip de investigaţii”, a conchis Anca Iordache.