Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt: Guvernul României nu a adoptat nicio măsură de natură să asigure populației legume și fructe de la producătorii autohtoni

Federaţia Naţională a Lucrătorilor şi Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt trag un semnal de alarmă cu privire la totala lispă de măsuri pentru producătorii locali, cei care pot asigura fructe şi legume populţiei.

Cele două organisme spun că este de neînţeles lipsa de implicare a Ministerului Agriculturii şi, implicit, a Guvernului.

„În contextul stării de urgenţă generate de pandemia de COVID-19, Guvernul României nu a adoptat nici o măsură pentru producătorii agricoli, nu a adoptat nici un fel de măsură de natură să asigure populației legume și fructe produse de către producătorii autohtoni, având în vedere faptul că în anumite zone s-au închis piețele agroalimentare și piețele en-gros. În această situaţie, este de neînțeles de ce Ministerul Agriculturii și Guvernul României nu și-au data interesul să găsească măsuri prin care legumele și fructele produse autohton să ajungă în magazinele de cartier sau în supermarketuri ori hipermarketuri”, se arată într-un comunicat de presă.

Mai mult, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt atrage atenţia că OUG privind măsurile economice nu protejează în niciun fel producărorii agricoli şi crescătorii de animale.

„Nu s-au avut în vedere producătorii agricoli și crescătorii de animale care în mare parte au PFA-uri, II sau IF-uri și care nu sunt protejați sub nici o formă de prevederile legale adoptate deși aceștia sunt contributori la bugetul de stat și la bugetele de asigurări sociale conform dispozițiilor legale. De asemenea, nu s-au avut în vedere zilierii care ca urmare a restrângerii activității nu beneficiază de nicio prevedere legală, OUG adoptată se referă la persoanele cu contracte individuale de muncă, or zilierii sunt pe lege specială nefiind asimilați de Ordonanța de Urgență”, se mai arată în documentul remis de SPA Olt.

Pproducătorii cer identificarea măsurilor care să-i sprijine pe micii producători, afectaţi de situaţia fără precedent şi să ia măsuri împotriva samsarilor care profită de tot acest context.
 
„Cerem de urgență Guvernului României și Ministerului Agriculturii să identifice măsuri prin care legumele și fructele produse autohton să ajungă în magazine, totodată să dispună măsuri prin care să se instituie un control asupra prețurilor de comercializare a legumelor și fructelor deoarece în momentul de față în piețe și magazine prețurile au ajuns la un nivel greu de controlat deși producătorii agricoli vând la prețuri foarte mici. Practic, sunt încurajați «samsarii» care găsesc tot felul de subterfugii pentru a achiziționa produse agricole la prețuri derizorii și de a le comercializa la prețuri triple sau mai mari. Dacă nu se vor lua de urgență măsuri pentru producătorii agricoli aceștia vor fi decapitalizați, nu vor mai fi în măsură să producă”, se mai arată în documentul citat.