Sindicaliştii Sanitas Olt, nemulţumiţi. Aceştia ameninţă cu acţiuni de protest

Sindicaliştii Sanitas Olt şi-au strigat nemulţumriile în faţa prefectului judeţului Olt, Silviu Neacşu. Aceştia spun că angajaţii din Sănătate nu îşi vor mai putea primi sporurile pentru condiţiile deosebite de muncă şi nici tichetele de masă, iar veniturile lor vor scădea. Sindicaliştii ameninţă cu mai multe forme de protest, luna următoare.

Roxana Dumitrescu, preşedintele Sanitas Olt, împreună cu colegii din Biroul Operativ al Uniunii Judeţene, Cristina Coman şi Radu Lupaciu, au expus pe larg problemele cu care se vor confrunta angajaţii din Sănătate.

Şefa Sanitas Olt a precizat că principalele nemulţumiri vizeză aplicarea Legii 153/2017, care ar limita sporurile din sănătate.

„Prin această lege se limitează suma sporurilor din Sănătate şi Asistenţă socială la 30 la sută pentru toţi bugetarii. Practic, toate sporurile pe care le poate acorda CJ Olt nu trebuie să depăşească cuantumul de 30 de sută. Până la apariţia acestei legi, în acest cuantum nu erau introduse plăţile pentru orele suplimentare. Cei din Sănătate, pentru munca în sărbătorile legale, primesc un spor de sută la sută. Acest spor va fi introdus în acest cuantum de 30 la sută. Mai mult de atât, de la 1 ianuarie 2018, în acelaşi cuantum va fi introdusă şi suma necesară pentru acordarea tichetelor de vacanţă şi cuantumul normei de hrană. Limitarea la 30 la sută va duce la imposibilitatea acordării sporurilor pentru condiţiile deosebite de muncă”, a spus Dumitrescu.

Sporurile pentru condiţiile deosebite de muncă sunt primite de angajaţii unor secţii precum ATI, TBC sau la UPU, iar acestea pot să ajungă şi până la sută la sută.

Totodată, Roxana Dumitrescu a spus că de la începutul anului viitor, spitalele nu vor mai putea acorda tichete de masă.

„De la 1 ianuarie 2018, spitalele nu vor mai putea acorda tichete de masă până în decembrie 2018. Este foarte grav şi afectează categoriile care nu intră la creşterea salarială. În judeţul Olt se acordă tichete la valoarea de 15 lei pentru fiecare zi lucrată, CJ Olt a făcut posibil acest lucru, doar trei judeţe din ţară acordă aceste tichete la această sumă. Veniturile lor se vor diminua dacă nu vor mai fi acordate”,
a adăugat Roxana Dumitrescu.

Un asistent medical principal cu vechime maximă, cu 32 de ore lucrate sâmbăta şi duminică, cu un sport de 75 la sută, pentru că lucrează la ATI, la acest moment câştigă 5.200 lei lunar. După calculele sindicaliştuilor, de la 1 martie 2018, asistentul va câştiga 4.400 lei.

Sanitas Olt ameninţă cu un miting de protest după 19 octombrie, urmat de un marş în Capitală. Dacă problemele nu vor fi rezolvate, vor fi demarate acţiuni de grevă în toate unităţile medicale.