Şi-au cumpărat vechime în muncă de peste 25 de miliarde lei pentru a ieşi la pensie

Sute de locuitori din judeţul Olt care nu au acumulat suficientă vechime în muncă pentru a încasa pensia de la stat s-au grăbit să-şi plătească retroactiv contribuţiile pe o perioadă de maximum cinci ani, mai ales că termenul limită până la care pot profita de lege, 31 decembrie, se apropie. Aproape 500 de persoane şi-au cumpărat ani de vechime în muncă de peste două milioane şi jumătate de lei.

Persoanele cărora le lipsesc până la cinci ani de vechime în muncă, pentru a îndeplini condiţiile nesare ieşirii la pensie, se grăbesc să profite de legea care le perimite să plătească retroactiv contribuţiile la stat pentru perioada în care nu au lucrat cu forme legale de muncă. 480 de olteni şi-au cumpărat sute de ani de vechime în muncă, pentru care au plătit 2.528.200 de lei. Cei mai mulţi au nevoie de doar câteva luni pentru a îndeplini cei 15 ani de cotizare, necesari pentru a-şi asigura pensia, însă potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Olt s-au înregistrat şi 27 de contracte cu perioada maximă, care este de cinci ani.

„Avem încheiate 480 de contracte. Cei mai mulţi dintre cei care plătesc retroactiv contribuţiile pentru perioada în care nu au lucrat mai au nevoie de câteva luni pentru a ieşi la pensie. Avem 11 contracte pe o lună, iar 27 pe perioada maximă, de cinci ani. Cei care au nevoie de cinci ani pentru a ieşi la pensie plătesc în jur de 16.000 de lei. Mulţi au primit bani de la copii, care muncesc prin străinătate, să plătească pentru a ieşi la pensie. Termenul limită până la care mai pot profita de prevederile Legii 186/2016 este 31 decembrie”,
a declarat purtătorul de cuvânt al CJP Olt, Constanţa Gheorghe.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face într-o singură tranşă sau eşalonat, de la data încheierii contractului cu Casa Judeţeană de Pensii Olt, până la termenul de 31 decembrie. Legea care permite realizarea stagiului de cotizare necesar iesirii la pensie vine astfel în sprijinul persoanelor care riscau excluziunea socială.