Şefii de la Electrocarbon, manevre în cazul accidentului de muncă băgat sub preş

La scurtă vreme după ce Gazeta Nouă a dezvăluit, în ediţia din 19 octombrie, că şefii de la Electrocarbon SA Slatina au ascuns un accident de muncă extrem de grav petrecut în data de 3 octombrie 2016, reprezentanţii societăţii au mers la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt şi au recunoscut, spăşiţi, cu o întârziere de aproape trei săptămâni, că, într-adevăr, evenimentul cu pricina nu este o închipuire a jurnaliştilor şi că el a avut loc în realitate, pricinuindu-i victimei, Viorel Călugăru, un electrician de 52 de ani, răni grave la o mână şi la un picior. Deşi riscă o amendă din partea inspectorilor de muncă pentru nedeclararea, în termenul legal, a evenimentului, şefii companiei încearcă să scape basma curată din această poveste. Potrivit unor surse din cadrul firmei, pe timpul cercetării cazului ei au încercat, şi au şi reuşit într-o oarecare măsură, să se salveze din nebunia care indică, de pe acum, un singur ţap ispăşitor: victima accidentului.

Deşi accidentul s-a petrecut în 3 octombrie, când un electrician s-a electrocutat şi a căzut de la înălţime, conducerea companiei a mers la ITM abia după ce Gazeta Nouă a publicat un articol în care dezvăluiam modul total inuman în care şefii de la Electrocarbon au acţionat asupra victimei, convingând-o ca, odată transportată la Urgenţe, să spună că, de fapt, accidentul s-a petrecut în afara companiei. În starea în care se afla (electrocutat, cu femurul piciorului drept rupt şi, evident, ameţit după ce a căzut de la înălţime), muncitorul nici nu a fost greu de convins. Omului i s-a îndesat şi ceva mărunţiş în buzunar, drept garanţie că nu va fi uitat de şefii săi pentru serviciul făcut. Numai că Gazeta Nouă a aflat toate aceste amănunte şi le-a făcut publice, făcând conducerea de la Electrocarbon să recunoască, la ITM, accidentul de muncă, declarat cu o întârziere care va atrage o sancţiune contravenţională substanţială.

 

„Reprezentanţii de la Electrocarbon au venit să declare accidentul de muncă după ce în presă a apărut un articol pe această temă şi după ce la noi a ajuns şi o sesizare din partea victimei. În momentul de faţă, cei de la Electrocarbon au demarat cercetarea cazului, potrivit legii, după care dosarul va ajunge la noi, pentru avizare. Cert este că, pentru faptul că cei de la Electrocarbon au declarat evenimentul cu atâta întârziere, societăţii îi va fi aplicată o sancţiune. În conformitate cu prevederile Legii 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, o astfel de amendă este de la 3.500 lei la 7.000 lei. În plus, vom verifica dacă cercetarea pe care reprezentanţii companiei o fac va respecta toate prevederile legale în domeniu, în caz contrar putând fi aplicate şi alte sancţiuni”, a declarat şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, Cristian Ungureanu.

Păcălit a doua oară


Între timp, supăraţi că secretul a fost devoalat, şefii companiei au uitat de victima accidentului de muncă. Viorel Călugăru, fără familie, stă de unul singur, aproape nedeplasabil, într-o cameră de cămin şi încearcă, aşa cum poate, să-şi poarte de grijă. Asta după ce, înainte de a se afla de accident, el era căutat zilnic de emisari ai şefilor, inclusiv cu mâncare şi după ce, nu demult, a fost din nou căutat de reprezentanţii societăţii şi pus să semneze o declaraţie prin care toţi cei care l-au convins iniţial să mintă vor fi scoşi basma curată. În baza acestei declaraţii, cei care se ocupă de cercetarea cazului au consemnat în documentele oficiale strict intervenţia electricianului la un tablou electric pentru remedierea unei defecţiuni.

 

Nimic despre faptul că muncitorul a fost trimis de cineva pentru remedierea defecţiunii, despre faptul că el s-a întors şi a spus că este greu să lucreze de unul singur pe întuneric, despre cum au venit toţi şefii companiei şi despre cu l-au „pregătit” să mintă că a căzut victimă unui eveniment petrecut în afara companiei. Să mai spunem că, până în data de 3 octombrie, pe schimburile de după-amiază şi de noapte exista un singur electrician care trebuia să se descurce în orice condiţii. Imediat după nefericitul eveniment, compania a găsit soluţii ca în schimburi să existe cel puţin doi electricieni, potrivit unor surse din cadrul societăţii. Nici acest aspect nu se regăseşte în documentele completate în cadrul cercetării cazului.

 

„Au venit şi am semnat o hârtie scrisă de ei, mi-au spus că totul este în regulă dacă procedez în acest fel şi că n-o să am de suferit. Acum eu nu pot decât să sper că nu se vor debarasa de mine, că nu mă vor lăsa pe drumuri după ce se va termina cu nenorocirea asta. În plus, sper să pot merge din nou în picioare, fără sprijin”, ne-a mărturisit bărbatul rănit în accident.

Victima, angajată pe postul lăsat liber de un alt electrician mort în accident de muncă


Ironia sorţii este că Viorel Călugăru, angajat la Electrocarbon în urmă cu circa 30 de ani şi căruia îi fusese desfăcut contractul de muncă în urma repetatelor valuri de concedieri colective, a fost reangajat pe postul rămas liber după ce un alt electrician a murit într-un accident de muncă petrecut în condiţii asemănătoare celui din 3 octombrie.

 

Este vorba de Danie Ilie, de 43 de ani, electrocutat mortal în iulie 2013, în timpul turei de noapte, după ce a intervenit pentru remedierea unei defecţiuni la cabina unui pod rulant. Ca şi în cazul lui Viorel Călugăru, cel care a murit lucra singur, pe întuneric, la instalaţia electrică. După ce a fost electrocutat, Daniel Ilie a rămas blocat în cabina de comandă a podului rulant. A fost nevoie ca pompierii să intervină cu o autospecială de descarcerare pentru scoaterea trupului neînsufleţit al victimei.


Vina a aparţinut, potrivit anchetei oficiale, mortului, care utilizase la intervenţie echipamente improvizate. Cu toate acestea, companiei i-au fost aplicate trei amenzi în valoarea totală de 25.000 de lei. Potrivit documentelor care se pregătesc acum, şi de data aceasta se va întâmpla la fel, cu diferenţa că, în ultimul caz, şefii de la Electrocarbon au încercat să muşamalizeze totul. Prin urmare, cazul de acum este demn de a fi luat în seamă de organele de cercetare penală.