Secţia de Adicţii de la Spitalul Schitu, singura soluţie pentru dependenţii de droguri. Consumul de etnobotanice începe de la 10-12 ani

Consumul substanţelor interzise, în special etnobotanice, tinde să devină un fenomen întâlnit tot mai des în rândul copiilor. Potrivit medicilor specialişti, consumul începe la 10-12 ani. Astfel, noua Secţie de Adicţii din cadrul Spitalului Schitu este aşteptată cu interes.

Odată cu aprobarea bugetului Consiliului Judeţean Olt, proiectul de înfiinţarea a noului pavilion din cadrul Spitalului de Psihiatrie Schitu-Greci, în care vor funţiona secţiile de Gerontopsihiatrie şi cea de Adicţii, a intrat în linie dreaptă.

„Este un proiect multianual, iar anul acesta avem o alocare de zece miliarde de la CJ Olt. Sperăm să putem folosi şi din fondurile proprii aproximativ alte zece miliarde, astfel încât timpul de finalizare să fie cât mai scurt. În trei ani ne dorim să avem gata noile secţii. Proiectul tehnic îl avem deja, urmează să scoatem la licitaţie execuţia, cel târziu în luna martie. Dacă toate vor decurge bine şi nu vom avea parte de contestaţii, sper să ne apucăm de lucrări în mai-iunie”, a declarat managerul Spitalului de Psihiatrie Schitu-Greci, medicul Sorin Brătoi.

Consumul etnobotanicelor devine o problemă tot mai prezentă în rândul copiilor. Dacă în urmă cu un deceniu un adolescent încerca pentru prima dată substanţele interzise în jurul vârstei de 17-18 ani, în prezent, media vârstei consumatorilor a scăzut dramatic, ajungând la 10-12 ani.

„Numărul acestor cazuri a crescut foarte mult. Ce fumează acum, frunze de salvie amestecate cu acetonă, cu otravă de şoareci, este nenorocire. Am avut un tânăr internat, de 22 de ani, consumator de la 16 ani, căruia i-am făcut un Computer Tomograf. Rezultatul a fost uimitor, avea creierul unei persoane de 60 de ani. Era în lumea lui, substanţele astea îi bagă în paranoia”, a declarat medicul Sorin Brătoi.  

Nu trece săptămână fără ca în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Slatina să fie adus cel puţin un tânăr „fumat”. Din păcate, cazurile sunt atât de dese, încât medicilor nu le trebuie mult ca să ştie cu ce se confruntă. Din UPU, pacientul este direcţionat către Secţia de Psihiatrie. Noua structură de la Spitalul Schitu va în continuarea Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Slatina.

„Consumatorul în sevraj merge la Slatina, la Psihiatrie, stă 3-5 zile, depăşeşte faza acută a sevarjului, după care vine la Schitu, pentru adicţia post cură, care înseamnă suport terapeutic, suport psihologic şi, cel mai important, izolarea de mediu. Nu este vizitat de toată lumea şi va sta aici două-trei săpătmâni, o lună-două, cât considerăm că este nevoie. Chiar şi acum avem internări pe adicţii, sunt aduşi aici când părinţii nu mai suportă, ajung să vândă lucruri din casă, ajung să fure, sunt agresivi, nu fac nimic. Cei mai mulţi nu prea vor să vină, îi convingem. Din păcate, adresabilitatea va fi din ce în ce mai mare”, mai spune medicul Brătoi.

Secţia de Adicţii va presupune un alt normativ de personal. În prezent, pe timp de noapte, un asistent, un infirmier şi un îngrijitor trebuie să supravegheze 50 de paturi. Potrivit managerului de la Schitu, noua secţie va avea cel puţin patru asistenţi pe tură, inclusiv pe cea de noapte. Şi medici specialişti vor fi angajaţi, dar, ca şi în cazul personalului mediu, concursurile vor fi organizate după finalizarea construcţiei.