Schitu-Greci: Construcţia pavilionului nou ce va găzdui Gerontopsihiatria şi Secţia pentru adicţii va începe în octombrie. Banii vor veni de la CJ Olt

CJ Olt aprobă şi va aloca bani pentru proiectul de construire a noului pavilion din cadrul Spitalului de Psihiatrie Schitu, unde se vor înfiinţa Secţia de Gerontopsihiatrie şi cea de Adicţii. Proiectul era solicitat insistent de psihiatrii olteni, adresabilitatea fiind una crescută când vine vorba de pacienţii dependenţi de droguri sau cei trecuţi de 60 de ani cu afecţiuni psihiatrice. Lucrările vor fi demarate la finalul lunii octombrie, iar finanţarea va veni de la CJ Olt.

Consilierii judeţeni vor vota în şedinţa de joi Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectul de investiţii „Pavilion Gerontopsihiatrie şi Adicţii la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci”.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că forul judeţean se va implica în construirea acestui nou pavilion de care oltenii au nevoie. Autorităţile judeţene îşi doresc ca în acest nou proiect să se implice şi Ministerul Sănătăţii.

„Finanţarea o să vină de la CJ Olt şi, sperăm, de la Ministerul Sănătăţii. Este un proiect mai vechi început acolo, îl trecem prin CJ Olt, pentru că aceasta este procedura şi apoi o să vedem cum îl vom finanţa”,
a spus Marius Oprescu.

Lucrările ar putea fi demarate în octombrie


Noul pavilion va avea două etaje, urmând ca aici să fie instalate Secţiile de Gerontopsihiatrie şi Adicţie, fiecare cu câte 25 de paturi. La etajul al doilea va fi instalată o sală modernă de conferinţă.

Managerul spitalului de la Schitu, medicul Sorin Brătoi, îşi doreşte ca spre finalul lunii octombrie să înceapă lucrările la acest nou pavilion. Pentru finalizarea documentaţiei, dar şi pentru fundaţie vor fi alocaţi în acest an un milion de lei.

„Este un proiect pe care ni-l doream foarte mult. Acum am găsit înţelegere la CJ Olt şi vom obţine finanţare pentru acest pavilion. Este cu finanţare multianuală, iar anul acesta avem prevăzuţi un milion de lei, bani din care trebuie să finalizăm documentaţia şi să începem construcţia. Proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate sunt făcute, suntem în faza de obţinere a avizelor, urmând ca la sfârşitul lunii august să scoatem la licitaţie proiectul. Ne dorim ca la finalul lunii octombrie, dacă totul este în ordine, să dăm ordinul de începere a lucrărilor şi să turnăm fundaţia anul acesta. Pavilionul va fi compus din parter, un etaj şi o sală de conferinţe la etajul doi. Totul este la standardele actuale”, a spus Brătoi.

Pacienţii cu adicţie vor avea o secţie a lor unde se pot trata

Medicul Sorin Brătoi a declarat că acest proiect a apărut ca o necesitate, pentru că tot mai mulţi pacienţi cu demenţă, cu afecţiuni psihiatrice cu vârsta de peste 60 de ani, dar şi cei care manifestă dependenţă faţă de droguri, alcool sau jocuri de noroc solicită ajutor de specialitate.

„Lotul de pacienţi cronici pe care îl avem noi, datorită tratamentelor şi terapiilor de generaţie nouă, o să se subţieze, afecţiunile cronice vor fi din ce în ce mai puţine şi atunci am găsit acest sector de nişă, pentru care avem adresabilitate din ce în ce mai mare, şi anume: demenţă, pacienţii cu afecţiuni psihiatrice cu vârsta peste 60 de ani, adică gerontopsihiatrie, secţie ce va avea 25 de paturi. Alte 25 de paturi vor fi pentru pacienţii cu adicţie, adică dependenţa de substanţe psihotrope, alcool, tutun, jocuri electronice”, a adăugat Brătoi.
 
Psihiatrul oltean spune că în noua secţie destinată exclusiv celor cu adicţii, pacienţii pot sta pentru tratament chiar şi câteva luni.

„Cei care sunt intoxicaţi merg la UPU Slatina, sunt direcţionaţi la Psihiatrie - Serviciu de acuţi, după care ajung la noi. Pe noua secţie vor sta pentru scoatere din mediu, pentru consiliere psihologică, dar şi tratament psihiatric de specialitate. Pot sta două-trei săptămâni, o lună-două până îi scoatem din mediu, până depăşesc sevarajul şi aşa mai departe”,
a conchis doctorul Sorin Brătoi.

Ţinând cont de condiţiile oferite, Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci înregistrează o adresabilitate crescută, progrămările fiind efectuate în prezent până spre finalul lunii august.