Schimbări majore în monitorizarea beneficiarilor de venit minim garantat

De acum înainte asistenţii sociali vor putea afla în timp util toate informaţiile referitoare la beneficiarii de venit minim garantat din judeţ graţie unei aplicaţii numite PATRIMVEN la care aceştia vor avea acces neîngrădit după ce, în prealabil, vor trebui să se înregistreze la ANAF. Prin aceasta se urmăreşte reducerea birocraţiei, reducerea volumului de muncă al angajaţilor din instituţii şi, cel mai important, excluderea de la plată a beneficiarilor de venit minim garantat care deţin depozite bancare mai mari de 3.000 lei, dar şi alte bunuri de valoare.

Dacă până acum asistenţii sociali nu aveau acces la bazele de date ale instituţiilor cu care colaborau şi erau nevoiţi să facă zeci de adrese la Fisc pentru a solicita informaţii cu privire la venituri, conturi bancare şi bunuri mobile şi imobile, deţinute de beneficiarii de venit minim garantat, dar şi alte informaţii cu privire la statutul profesional necesare întocmirii dosarelor de ajutoare sociale, de azi înainte   aceştia vor putea accesa toate bazele de date care cuprind informaţii despre beneficiarii de ajutoare sociale. Tot ce trebuie să facă utilizatorul este să se înregistreze la ANAF.

Această simplificare a legislaţiei a fost posibilă prin intrarea în vigoarea  a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 93/2016 care reglementează acest lucru.

„Prin acest ordin s-a înfiinţat o aplicaţie informatică numită PATRIMVEN pe care dumneavoastră, primăriile, cât şi orice altă instituţie a statului, inclusiv domnii de la Şomaj şi ITM, veți fi obligaţi să utilizați această aplicaţie. Prin această aplicaţie vi se dă dreptul dumneavoastră să vizualizaţi veniturile şi o serie de multe alte date pe care Finanţele la momentul actual vi le dă doar pe suport de hârtie. Dumneavoastră, prin aderarea la această aplicaţie, o să aveţi acces la venituri, conturi bancare şi alte date relevante ale Ministerului de Finanţe şi nu o să mai fie nevoie să faceţi zece mii de adrese, 100 şi ceva de CNP-uri şi să aşteptaţi la noi 45 de zile să vă dăm răspunsul pe hârtie pe care vi-l dăm sau nu vi-l dăm, vă mai certăm că nu este CNP-ul bun, că nu ştiu ce. În acest sens, noi, pe site-ul ANAF-ului, avem o aplicaţie numită PATRIMVEN şi trebuie să intraţi pe acest site şi să urmaţi toate instrucţiunile de punere în aplicare şi o să completaţi un formular P 1000 care este un protocol de aderare. Cu acesta veniţi la Trezoreria de unde aparţine fiecare unitate teritorială, Caracal, Balş, Corabia, şi alte documente şi le depuneţi acolo. Dumneavoastră trebuie să numiţi un administrator de bază care va ţine legătura cu administratorii noştri de sistem şi o persoană sau două care vor lucra efectiv în aplicaţie şi doar acele persoane vor avea acces la aceste informaţii şi vor extrage din aplicaţia informatică exact datele de care aveţi dumneavoastră nevoie”, a precizat Cornel Vlădescu, directorul adjunct al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt.

De asemenea, prin apariţia acestei ordonanţe s-a simplificat şi scurtat şi procedura de obţinere a informaţiilor care demonstrează că beneficiarul de venit minim garantat desfăşoară activităţi lucrative sau nu.

„Acum Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS-ul) ne transmite nouă, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM-ului), lista centralizată cu beneficiarii, iar noi le comunicăm dumnealor, în termen de cinci zile, informaţii cu privire la faptul dacă acei beneficiari sunt şi salariaţi pentru că având această calitate nu are dreptul de a solicita ajutor social”, a spus inspector şef Cristian Ungureanu şeful ITM Olt.

O altă noutate adusă de acest ordin este faptul că beneficiarii de venit minim garantat nu vor mai fi obligaţi să se mai prezinte din trei în trei luni la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) pentru a se menţine în evidenţa instituţiei ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, ci odată la şase luni.

„Toţi beneficiarii de venit minim garantat care au venit până în decembrie 2016 sunt activi la noi în bază până în iunie anul acesta. În schimb, toţi cei noi trebuie să vină neapărat să se înregistreze la agenţie. Să nu-i puneţi în plată fără să se înregistreze la noi la agenţie. Le facem dosar şi le eliberăm o adeverinţă, pe care să o aveţi la dosarul dumneavoastră”, a precizat Costinel Gheorghe, şeful Agenţiei Locale de Şomaj Slatina.

Prin accesul la toate datele de care au nevoie, asistenţii sociale nu vor mai avea nicio scuză în ce priveşte întocmirea cu temeinicie a dosarelor de ajutor social.

„Acum nu mai aveţi de ce să vă plângeţi. Nu vreau să mai veniţi să spuneţi că nu ați ştiut că beneficiarul X are conturi bancare sau mai ştiu eu ce”,
a spus Ileana Ghiţă, directorul executiv al AJPIS Olt.

Toate aceste modificări legislative au fost aduse la cunoştinţă în cadrul unei întâlniri organizate de AJPIS Olt la care au participat asistenţii sociali şi reprezentanţii primăriilor din judeţ cu atribuţii de asistenţă socială, dar şi directorul executiv al AJPIS Olt, Ileana Ghiţă, directorul executiv al AJOFM Olt, Marian Cristinel Cîrloganu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, directorul adjunct al AJFP Olt, Cornel Vlădescu, dar şi alţi reprezentanţi ai acestor instituţii.

Din păcate, doar trei primari din cei 112 din judeţ (Drăghiceni, Obârşia şi Coloneşti) au fost prezenţi la această întâlnire, ceilalţi considerând probabil că aceste informaţii nu sunt atât de importante.