Sănătate şi nutriţie - Iată 4 trucuri rapide pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea sistemului digestiv!

Daca te confrunti frecvent cu probleme digestive, precum balonarea, aciditatea crescuta, greata sau constipatia, e cazul sa faci cateva schimbari in rutina si in stilul tau de viata. Stii foarte bine ca remediile medicamentoase nu fac decat sa amelioreze simptomele pe moment, insa acestea vor continua sa apara daca nu le identifici sursa.

In societatea moderna, problemele digestive sunt atat de frecvente din cauza ritmului de viata extrem de alert, a stresului si a alimentatiei haotice, incat pare foarte accesibil sa iei o pastila si sa rezolvi repede afectiunea. E bine, insa, sa te detasezi putin de tot zgomotul din jur, sa-ti asculti corpul si sa-i oferi ceea ce are cu adevarat nevoie. 

Digestia este procesul prin care organismul isi extrage nutrientii necesari din alimentele consumate, eliminand, mai apoi, toxinele si reziduurile. Dezechilibrele la acest nivel, precum sindromul intestinului iritabil,  apar atunci cand hrana consumata este toxica, plina de chimicale si, ca atare, greu de digerat. De asemenea, de vina pot fi si stresul si anxietatea, pe care le somatizezi, generand astfel incordare abdominala si durere, diverse intolerante, infectii, etc. Insa, oricare ar fi cauza, exista multe masuri practice pe care poti sa le iei imediat pentru a-ti ajuta sistemul digestiv sa revina la functionarea optima. 

Iata ce trebuie sa faci daca vrei sa ai o digestie rapida si o silueta de invidiat!

1. Adauga probiotice in alimentatia ta

Probioticele sunt niste bacterii organice care traiesc in sistemul digestiv. Aceste microorganisme sunt esentiale pentru sanatate, insasi denumirea lor “pro bios” insemnand , “pentru viata”. Aceste bacterii non-patogene traiesc in intestinsi au rolul de a hrani flora intestinala. De asemenea, acestea contribuie la sintetizarea nutrientilor, previn infectiile si reduc inflamatiile cronice. Alimentele pe care e bine sa le consumi pentru a-ti ridica aportul de probiotice sunt, in general, cele fermentate, precum kefirul, iaurtul, kombucha sau borsul. Cauta mereu calitatea si simplitatea, fie ca vorbim de produse de ingrijire personala sau beauty, fie ca e vorba de suplimente alimentare. Dacă vrei să fii și mai aproape de natura, alege sa folosesti produse bio, prietenoase atat  cu sanatatea ta, cat si cu mediul. Iar daca ai nevoie de inspiratie, poti cauta online produse organice pe Prova.ro, potrivite pentru tine si intreaga familie.

2. Mananca in mod constient

Nu doar ceea ce mananci, ci si cum o faci, are o influenta foarte mare asupra sanatatii sistemului tau digestiv. Schimband modul in care mananci, de la a infuleca in graba un sandvis pe strada la a te aseza la masa cel putin 30 de minute pentru a-ti savura pranzul in tihna, faci deja o schimbare semnificativa. De asemenea, oricat de foame iti este, ai grija sa mesteci bine mancarea pentru a inlesni tranzitul intestinal. Un alt sfat este sa eviti sa mananci cand esti intr-o dispozitie proasta, fiindca emotiile negative puternice iti ingreuneaza digestia.

3. Hidrateaza-te cu cel putin 2 litri de apa

Apa este absolut esentiala pentru digerarea hranei solide si pentru absorbtia optima a nutrientilor. Fara un aport corespunzator, performanta intregului organism scade, cel mai frecvent simptom neplacut de la nivelul sistemului digestiv fiind constipatia. 

4. Creste-ti nivelul de acid din stomac

Contrar intutiei, arsurile nu sunt provocate de o aciditate prea mare a stomacului ci, din contra, de eforturile organismului  de a suplini lipsa acidului necesar pentru a digera alimentele. Asadar, adauga sucul proaspat stors de la o jumatate de lamaie in primul pahar de apa pe care il bei dimineata pe stomacul gol, consuma in mod regulat fresh-uri de portocale si grapefruit sau inghite 1-2 lingurite de otet balsamic inainte de fiecare masa. 

Asadar, acestea sunt doar cateva dintre masurile practice pe care poti sa le iei imediat, pentru a-ti ajuta sistemul digestiv sa revina la functionarea optima. 

Sursa imagine - Shutterstock.com