S-au cam dus vremurile în care patronii tunau şi fulgerau: „Ca tine găsesc pe toate drumurile!”

Cred că toţi cei care lucrează în mediul privat au auzit măcar o dată din gura patronului: „ca tine găsesc pe toate drumurile” sau „nimeni nu este de neînlocuit”. 

De câţiva ani, angajatorii şi-au schimbat puţin atitudinea faţă de muncitori, asta pentru că, din ceea ce am observat la bursa locurilor de muncă, foarte greu reuşesc să găsească personal. Asta din foarte multe motive. Printre acestea, ceea ce oferă patronatul, nu-i motivează pe tinerii bine pregătiţi, pentru că la noi se merge pe ideea low-cost, sau lipsa forţei de muncă calificate, din cauza desfiinţării învăţământului profesional. Atunci, angajatorul nu-şi mai permite să ameninţe cu usurinţă salariaţii.

Săptămâna trecută, în Slatina, s-a organizat bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, însă prea puţini tineri au trecut pragul evenimentului. Absolvenţii preferă să rămână şomeri decât să accepte să lucreze pe un salariu minim pe economie, pe care-l oferă cei mai mulţi dintre angajatori. Asta în mediul urban, pentru că la ţară, mulţi aleg să muncească cu ziua decât să-şi ia un angajment serios, cu program strict, de cel puţin opt ore. Cei mai mulţi fug de responsabilitate, iar angajatorul nu mai este atât de convins că poate găsi muncitori serioşi, care să-şi respecte atribuţiile din fişa postului. Atunci, au cam apus vremurile în care patronii tunau şi fulgerau „ca tine găsec pe toate drumurile”.

Drept dovadă, la ultima bursă a locurilor de muncă, au fost puse la dispoziţia celor care au nevoie de o slujbă 545 de job-uri, însă doar 589 de persoane au trecut pragul evenimentului. Mulţi dintre ei nu cu scopul de a se angaja, ci pentru a bifa prezenţa, obligatorie în a beneficia de indemnizaţia de somaj.