S-a semnat contractul pentru colectarea deşeurilor din judeţ: „Sperăm ca de la 1 ianuarie, totul să fie funcţional”

Contractul care vizează colectarea şi transportul deşeurilor din localităţile judeţului a fost semnat, miercuri, după ce şi instanţa a respins contestaţia la această licitaţie.

Colectarea și transportul deșeurilor din toate localitățile județului vor fi asigurate de firma Rosal, din București.

Consiliul Județean a semnat contractul de prestare a acestor servicii, după ce licitația a fost contestată de celălalt participant, o asociere de firme din care face parte și Salubrisul, firma care asigură salubritatea în Slatina. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, dar și instanța de judecată au decis însă că firma fondată de Prigoană, Rosal Grup SA respectă toate condițiile impuse în caietul de sarcini și poate asigura aceste servicii de colectare și transport.

De cealaltă parte, asocierea SC Salubris SA şi SC Clean Prest Activ SRL a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Olt și va opera depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni.

„Astăzi, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Olt-Eco a semnat contractul privind colectarea deşeurilor. Aşa cum ştiţi, în ceea ce priveşte administrarea haldei ecologice, contractul fusese semnat, iar acum avem semnat contractul şi pentru colectare. Există un termen pentru cele două asociaţii de firme câştigătoare în care trebuie să preia şi să pună în funcţiune acest proiect. Sperăm ca de la 1 ianuarie, totul să fie funcţional”,
a declarat Oprescu.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).

Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.

În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.