Rotea despre timpul de aşteptare în Urgenţe: „Nimeni nu stă la UPU Slatina, în triaj, pentru că cineva nu se ocupă”

Peste 4.500 de pacienţi s-au prezentat la UPU Slatina doar în luna ianuarie a acestui an, dintre aceştia doar 30 la sută rămânând internaţi pe secţiile unităţii medicale. Afluxul de pacienţi este foarte mare, iar cei şapte medici fac faţă cu greu prezentărilor. Managerul spitalului slătinean, Cătălin Rotea, spune că timpul mediu de aşteptare la UPU Slatina este de 25 de minute, însă sunt situaţii în care un pacient poate aştepta şi peste două ore.

În fiecare zi a lunii ianuarie, 150-160 de olteni au trecut pe la UPU Slatina pentru îngrijiri de specialitate.

Managerul Spitalului Slatina, Cătălin Rotea, a precizat că din cauza numărului mare de prezentări, personalul medical face eforturi supraomeneşti pentru ca toţi pacienţii să fie văzuţi cât mai repede. 

„Trebuie să înţelegem că munca personalului din UPU Slatina este una foarte dificilă atât pentru medici, cât şi asistenţi, brancardieri şi infirmieri. În ianuarie, am avut o medie de prezentări care a sărit de 150-160 pe zi, ceea ce înseamnă un efort supraomenesc pentru personalul medical, dar şi o supraaglomerare a paturilor. Conform statisticii, timpul mediu de aşteptare la UPU Slatina este de 25 de minute. Există un triaj care se bazează pe o codificare foarte bine făcută în baza unui ordin al ministrului Sănătăţii. Codurile roşu şi portocaliu, care prezintă risc vital, intră instantaneu la UPU, restul codurilor pot să aştepte şi sunt prioritizate în funcţie de afluenţa pacienţilor”, a spus Rotea.

Şeful unităţii medicale admite însă că sunt şi situaţii în care un pacient poate aştepta chiar şi peste două ore, însă este evident că viaţa sa nu este pusă în pericol.

„Sunt foarte multe situaţii în care o persoană a aşteptat o oră, două sau trei ore. Dacă a aşteptat, înseamnă că nu a avut o situaţie extrem de gravă sau a avut o situaţie gravă, dar au fost accidente cu politraumatisme, accidente de muncă, situaţii de agresiuni fizice foarte grave. Nimeni nu aşteaptă la UPU Slatina, în triaj, pentru că cineva nu se ocupă. Suferim atunci când mergem cu cineva drag la Urgenţe şi trebuie să aşteptăm, chiar dacă vorbim de un deget rupt. Timpul de  aşteptare este generat de fluxul foarte mare de pacienţi care vin la UPU Slatina”,
a adăugat Rotea.

Reprezentanţii spitalului slătinean spun că 20 la sută din pacienţii ce ajung la UPU Slatina şi-ar putea rezolva problemele medicale la doctorul de familie. Mai mult de atât, din totalul prezentărilor, 75 la sută dintre pacienţii ce ajung la Urgenţe pleacă acasă cu o reţetă şi doar 25 la sută rămân internaţi pe secţiile spitalului.

Alte posturi de medic la UPU Slatina vor fi scoase la concurs

Deşi conducerea SJU Slatina a încercat să coopteze medici noi la UPU Slatina, niciun candidat nu s-a înscris la concursurile organizate în ultimul an.

Pentru că numărul de medici de la Urgenţe este mic raportat la adresabilitatea crescută, reprezentanţii SJU Slatina vor să scoată din nou posturile vacante la concurs. Cătălin Rotea spune că medicii de la UPU Slatina sunt supuşi permanent unui stres emoţional din cauza cazurilor dramatice pe care le văd zi de zi.

„Numărul medicilor de la UPU Slatina este insuficient, avem doar şapte doctori, este foarte greu pentru ei. Vom organiza un nou concurs, pentru a angaja medici la UPU Slatina. Volumul de muncă este foarte mare şi sunt supuşi unor tensiuni emoţionale foarte mari. Gândiţi-vă ce înseamnă ca într-o gardă să ai un copil care vine cu o afecţiune gravă şi moare. După acest caz, acel medic mai trebuie să se mai ocupe de încă o sută de pacienţi. Mie mi se pare că se fac eforturi foarte mari”, a conchis Rotea.