Reprezentanţii CAS Olt recunosc că sumele alocate pentru investigaţiile RMN şi CT sunt insuficiente. Listele de aşteptarea sunt şi de patru-cinci luni

Dacă medicul i-a recomandat unui pacient un CT sau un RMN, iar bolnavul vrea ca investigaţia să fie suportată de CAS Olt, acesta are de aşteptat chiar şi cinci luni. Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, recunoşte că sumele alocate pentru acest tip de investigaţii sunt insuficiente, însă spune şi că medicii şi-au făcut o obişnuinţă din a le recomanda.

Dacă vrei să faci un RMN sau CT la SJU Slatina sau la clinciile private din judeţ, iar suma să fie suportată de CAS Olt, ai de aşteptat. Listele de aşteptare pentru acest tip de investigaţii se întind chiar şi pe patru-cinci luni.

Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, recunoaşte că sumele alocate pentru acest tip de investigaţii imagistice sunt insuficiente.
 
„Au fost tot timpul probleme pe RMN şi CT, pentru că bugetul pe care l-am alocat acestui sector este foarte strict, iar listele de aşteptare ajung şi la patru-cinci luni, aşa cum ne informează furnizorii. Practic, banii care vin pe analize medicale sunt împărţiti în două: o parte pentru analize de laborator şi o parte pentru imagistică, adică RMN şi CT. Imagistica primeşte 25 la sută din suma alocată analizelor medicale. Procentul acesta se poate modifica, dar nu putem la acest moment, pentru că sume mari sunt consumate şi pe analize medicale”,
a spus Ciocan.

Acesta a precizat că CT-ul şi RMN-ul au devenit deja analize uzuale, iar medicii le recomandă foarte des. 

„Acum se dau foarte multe recomandări direct pentru RMN şi CT. Aceste analize imagistice au devenit deja uzuale, le este mai uşor medicilor să trimită pacientul direct la CT sau RMN. Din păcate, acest lucru duce la mărirea acestor liste de aşteptare. Şi cei de la SJU Slatina, dar şi furnizorii privaţi mi-au spus că listele de aşteptare sunt destul de mari, pacienţii sunt programaţi şi la patru-cinci luni şi ne dăm seama că banii nu ajung. Nu caut o scuză, dar totul este şi din cauza acestor recomandări făcute de către medici”, a conchis Ciocan.