Regulamentul care permite capturarea animalelor lăsate libere pe străzi, trimis în CL. Proprietarii trebuie să achite taxe de capturare şi cazare

Regulamentul privind circulaţia, deţinerea, capturarea, cazarea, identificarea şi revendicarea cailor, vacilor, oilor sau caprelor, pe domeniul public şi privat al municipiului Slatina, va ajunge pe masa aleşilor locali pentru aprobare, după ce la dezbaterea publică de joi nu a participat niciun slătinean sau ONG.

Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân (SPGCS) Slatina şi Poliţia Locală vor pune în aplicare acest regulament. Astfel, cei care îşi lasă animalele libere pe domeniul public şi privat al municipiului vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar, după cum urmează: 100 lei pentru animale mai mari de şase lui, taxă de capturare, şi 12 lei pe zi pentru cai şi vaci şi 9 lei pe zi pentru oi şi capre, tarif pentru cazare.

Directorul SPGCS, Bogdan Apostoliceanu, a declarat că angajaţii săi sunt pregătiţi să pună în aplicare regulamentul, în forma aflată în transparenţă publică.

„Un ONG a trimis o solicitare privind această dezbatere publică, dar nu s-au prezentat. Ca atare, urmează să iniţiem proiectul de hotărâre care a fost publicat spre transparenţă şi consiliul local să-l aprobe. Noi suntem pregătiţi pentru a începe această activitate, cu atât mai mult cu cât sunt un pericol aceste animale, dacă circulă libere pe domeniul public. Avem şi medic veterinar, am achiziţionat şi echipamentele, mai avem o mică parte, dar până la intrarea în vigoare a proiectului de hotărâre vom rezolva cu totul. La sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie, vom ridica primele animale”, a afirmat Apostoliceanu.

La rândul său, directorul Poliţiei Locale, Adrian Pop, a amintit că amenzile pot ajunge până la 2.500 lei, pe lângă taxele care trebuie achitate pentru capturare şi cazare a animalelor.

„În primul rând, cei care îşi lasă animalele nesupravegheate ar trebui să se gândească asupra faptului că acestea vor fi ridicate şi duse la adăpost. Apoi, discutăm şi despre sancţiuni contravenţionale, care merg până la 2.500 lei. Proprietarii vor fi identificaţi, conform acestui proiect de regulament, se vor prezenta la adăpost. Dacă animalele sunt microcipate, proprietarii pot fi identificaţi foarte uşor. Dacă nu, vor fi nevoiţi să vină şi cu declaraţii de la martori care să ateste că animalul ridicat şi dus la adăpost aparţine persoanei care îl solicită sau care îl revendică. Dacă nu sunt revendicate, animalele devin proprietatea consiliului local”,
a declarat Pop.

Regulamentul privind circulaţia, deţinerea, capturarea, cazarea, identificarea şi revendicarea cailor, vacilor, oilor sau caprelor, pe domeniul public şi privat al municipiului Slatina, va ajunge pe masa aleşilor locali pentru aprobare.