Rădiţa Piroşca: „Spre regretul meu, încă mai sunt familii care refuză să adopte copilul doar uitându-se pe dosar"

Chiar dacă legislaţia a fost simplificată anul trecut, mulţi olteni consideră în continuare că procesul de adopţie este unul anevoios. Şefa DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, a precizat că instituţia trebuie să se asigure că procesul de potrivire între părinţii adoptivi şi copil este optim. Mai mult de atât, multe cupluri refuză copilul doar uitându-se pe dosar.

Tocmai pentru că au fost precauţi, reprezentanţii DGASPC Olt au precizat că nu au avut situaţii în care copiii adoptaţi nu s-au potrivit cu familiile în care au ajuns. 

„Acest proces al adopţiilor este considerat în continuare anevoios de mulţi, dar trebuie să fim siguri de procesul de potrivire. Nu ne dorim încă o traumă în viaţa copilului, iar spre bucuria noastră micuţii sunt fericiţi şi nu am avut situaţii în care procesul de potrivire să ducă la un eşec.  Au fost reuşite, ne mândrim cu ele", a spus Piroşca. 

Aceasta a explicat că procedura de adopţie a fost simplificată, iar durata de obţinere a atestatului pentru părinţi a ajuns la 90 de zile.

„Un copil devine adoptabil după şase luni de măsură de protecţie, înainte fiind un an. Procesul de obţinere a atestatului s-a redus de la 120 la 90 de zile, de asemenea, copiii rămân adoptabili până la 14 ani. Înainte, doar doi ani, pentru că apoi se relua procesul de căutare a rudelor până la gradul patru, perioadă în care se pierdeau încă doi ani, pentru că aceşti copii provin din familii numeroase şi era căutată toată familia. Erau aduse dovezi că au fost găsiţi şi dădeau declaraţii că nu doresc copilul. Atunci copilul rămâneam mult mai mult în sistem", a adăugat Piroşca. 

Directorul DGASPC Olt spune că mai sunt cupluri care refuză să adopte un copil doar uitându-se pe dosarul acestuia, refuzând să treacă la nivelul următor de a vedea micuţul.

„Spre regretul meu încă mai sunt familii care refuză copilul doar uitându-se pe dosar. Trebuie să vezi copilul şi nu neapărat ce scrie în dosar. Spre bucuria noastra, nu a durat mai mult de nouă luni, cât durează şi o sarcină, ca o familie să adopte un copil", a conchis Piroşca.

Majoritatea oltenilor preferă să adopte micuţi cu vârsta de până în trei ani, dar specialiştii olteni au reuşit să găsească familii şi unor copii de 10-12 ani.