Programul „Tomate” va continua şi anul viitor. Legumicultorii olteni vor putea accesa din nou măsura

„Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate” va continua şi anul viitor. Hotărârea a fost publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii, fiind în dezbatere publică. Legumicultorii olteni vor putea accesa şi în 2018 Programul de susţinere a roşiilor.

Această măsură a avut mare succes în rândul legumicultorilor olteni, în Programul de susţinere a cultivatorilor de tomate înscriindu-se în cele două cicluri peste 2.400 de fermieri olteni.

Programul va continua şi anul viitor, acesta fiind lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a precizat că va solicita structurii centrale modificarea perioadei în care se va face valorificarea producţiei.

„Programul de Tomate va continua şi în 2018, nu sunt modificări. Perioadele pentru valorificare au rămas la fel ca şi cele iniţiale, ianuarie - mai, inclusiv, şi/ sau noiembrie - 20 decembrie, inclusiv, şi nu cu modificările ce au fost adoptate. Este în consultare publică pe site-ul Ministerului Agriculturii şi noi vom face demersuri ca aceste perioade să fie prelungite, fiind în avantajul fermierilor”, a spus Ion Păunel.

Directorul Direcţiei Agricole Judeţene Olt, Ion Anuţa, a precizat că legumicultorii olteni care au accesat în 2017 această măsură, o pot face şi în 2018. Singura condiţie este ca suma maximă cumulată să nu depăşească 15.000 de euro. 

„Programul a fost gândit pentru opt ani. Fermierul, chiar dacă a primit în primul an cei trei mii de euro, poate să acceseze şi anul următor. În decursul acestei perioade de opt ani, el poate să acceseze de cinci ori, adică suma maximă cumulată să nu depăşească 15.000 de euro. Poate să acceseze şi alte programe de minimis, dar să nu depăşească 15.000 de euro”, a spus Anuţa.  

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro pe an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum de două kilograme tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de cel puţin 2.000 de kilograme dovedită cu documente justificative.