Programul Tomata va continua şi în 2019. Fermierii vor avea termene clare până la care îşi pot depune cererile de înscriere în Program

Programul Tomata va continua şi anul următor, autorităţile publicând proiectul de hotărâre privind sprijinul financiar acordat legumicultorilor care cultivă în solarii şi sere roşii. Singura noutate în forma publicată este reprezentată de introducerea unor termene până la care legumicultorii olteni îşi pot depune cererile.

Ministerul Agriculturii a făcut public proiectul de hotărâre „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, pentru anul 2019.

Astfel, acest sprijin poate fi accesat în continuare de producătorii agricoli care deţin atestat de producător, de întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, dar şi de către producătorii agricoli persoane juridice.

O suprafaţă de teren cultivată cu tomate în spaţii protejate poate face obiectul schemei de ajutor de minimis o singură dată pe an.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum o mie de metri pătraţi, să obţină o producţie de cel puţin două kilograme pe metru pătrat, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile pe raza cărora se află solariile şi să facă dovada producţiei realizate.

La fel ca în acest an, valorificarea producţiei se va face în perioada ianuarie-mai sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Noutatea din Programul Tomata 2019 este că fermierii au acum un termen bine stabilit în care trebuie să depună cererea la Direcţia pentru Agricultură (DAJ) Olt. Astfel, cererea trebuie să fie depusă până la cel târziu 15 martie inclusiv, pentru producţia valorificată în perioada ianuarie-mai, respectiv 15 septembrie, inclusiv, pentru roşiile valorificate în perioada noiembrie-20 decembrie. Până acum fermierii nu aveam niciun termen până la care depuneau cererile de înscriere în Program la DAJ Olt.

Acest proiect de hotărâre se află în dezbatere publică.
 
Programul Tomata a avut succes printre fermierii din bazinele legumicole olteneşti, judeţul nostru ocupând primul loc la numărul de cereri depuse.

În ciclul al doilea al Programului Tomata 2018, în judeţul Olt, s-au înscris 924 de legumicultori olteni. Dintre aceştia, 832 au fost verificaţi de reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt pentru a se vedea clar dacă roşiile au rodit, mulţi dintre ei primindu-şi chiar şi banii în conturi.

În primul ciclu al Programului 3.818 beneficiari din judeţul Olt au primit câte 3.000 de euro, însumând 11.454.000 de euro