Profesorul Teodora Diaconu, „comandorul” chimiei bălşene

Unul dintre profesorii ai căror elevi au reuşit să se califice vreme de 25 de ani la faze naţionale sau internaţionale ale olimpiadelor de chimie locuieşte în Balş şi este, fără doar şi poate, cel mai competent cadru didactic al oraşului şi, foarte probabil, chiar al judeţului Olt.

Teodora Diaconu a pregătit nici mai mult nici mai puţin de 90 de elevi de gimnaziu şi liceu pentru faza naţională sau internaţională a olimpiadelor de chimie, iar cea mai mare parte dintre foştii săi elevi au ajuns medici, chimişti sau farmacişti. Teodora Diaconu este genul de om care impune rspect prin simpla prezenţă. Consideră că admiterea în facultăţi pe bază de dosar este cel mai nociv lucru cu care se confruntă învăţământul în momentul de faţă, pentru că acest fapt le permite elevilor să nu îşi mai dea interesul atât de mult pentru studiul propriu-zis. 

„Dragostea de chimie mi-a fost insuflată de unchiul meu”

Interesul pentru chimie al fostului cadru didactic din Balş i-a fost insuflat de către un unchi, profesor de matematică, înainte de a începe să studieze chimia. De atunci, acumularea de informaţii a fost continuă, niciodată nu a încetat să citească tratate de profil pentru a nu fi vreodată pusă în situaţia de a nu şti cum să răspundă vreunei întrebări venite din partea elevilor.

 

„Eram în şcoala generală atunci când am început să tratez cu interes chimia, în urma unei discuţii avute cu unchiul meu, care era profesor de matematică. Ne aflam la cules de fructe când acesta mi-a spus cât de frumoasă şi utilă pentru viaţă este această ştiinţă, fapt ce m-a făcut curioasă în primă fază. Am aprofundat ulterior cunoştinţele mele legate de această latură a ştiinţei şi de atunci am continuat să o studiez fără oprire, pentru că mi-am dat seama că întotdeauna mai este câte ceva nou de aflat”, declară Teodora Diaconu.

Detaşată în Balş din 1976

Teodora Diaconu a absolvit Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Craiova în anul 1971, iar în perioada 1971-1976 a predat chimia la Liceul „Ion Minulescu” din Slatina. În 1976, a fost detaşată în Balş, la Liceul Teoretic, unde a rămas până la vârsta pensionării, în anul 2007.

90 de elevi la olimpiadele naţionale şi internaţionale

În perioada 1984-2009, elevii instruiţi de Teodora Diaconu au participat la 90 de olimpiade naţionale sau internaţionale, iar alte câteva sute la faze judeţene. Potrivit cadrului didactic, aceste rezultate se datorează în primul rând unei munci titanice, dar şi manierei de apropiere a elevilor de materie. Din mâna profesorului bălşean, câteva zeci dintre foştii elevi au ajuns medici, alţii ingineri chimişti care s-au angajat în industria din întreaga ţară, iar unii, cum este şi cazul Andreei Stuparu, au fost cooptaţi de universităţi din străinătate pentru a continua studiile superioare acolo. Printre premiile obţinute de elevii săi se află şi medalia de aur la Concursul internaţional de chimie „Tuymaada” din Rusia, în anul 2001, dar şi locul secund la Concursul internaţional „Chimexpert”, desfăşurat în anul 2009. Doisprezece elevi pregătiţi de Teodora Diaconu au reuşit să se afirme la olimpiade naţionale din postura de membri ai Lotului naţional de chimie.

Numită „Comandor” al învăţământului

Drept răsplată pentru activitatea pe care a depus-o, Teodora Diaconu a fost răsplătită cu numeroase diplome şi distincţii, dintre care cele mai importante sunt „Titlul de profesor evidenţiat”, distincţie oferită de Ministerul Educaţiei şi Învăţământului în anul 1988, „Diplomă de onoare”, din partea Societăţii de Chimie la aniversarea a 85 de ani de la constituire, pentru contribuţia adusă la promovarea chimiei în România şi, nu în ultimul rând, ordinul „Meritul pentru învăţământ-gradul de comandor”, în anul 2004. Pentru ultimul dintre acestea, o „regretabilă eroare”, după cum i-a fost dată explicaţia de către oficialii învăţământului oltean de atunci, a făcut pierdută diploma care ar fi trebuit să ajungă la profesorul bălşean.

Trei olimpici de la pensionare

Teodora Diaconu a reuşit de când s-a pensionat ceea ce mulţi profesori nu reuşesc într-o viaţă: aceasta a pregătit trei elevi pentru olimpiadele naţionale, dintre care unul s-a afirmat şi într-un concurs internaţional.

 

„Întreaga viaţă am pus pe primul plan dragostea faţă de aceşti copii minunaţi. Chiar dacă în prezent generaţiile s-au mai schimbat, se poate atinge performanţa cu elevii zilelor noastre, care, dacă folosesc calculatorul cu măsură şi în scopuri utile, pot acumula foarte multe informaţii. Sunt bucuroasă că am reuşit să-i îndrum şi pe aceşti trei copii să ajungă olimpici, întotdeauna am împărţit satisfacţia acestui tip de performanţe cu ei”, conchide Diaconu.


De menţionat este faptul că, deşi a fost propusă în repetate rânduri pentru a ocupa funcţia de director al Liceului Teoretic, Teodora Diaconu a refuzat de fiecare dată pentru a nu se îndepărta de pregătirea elevilor.