Procedură medicală în premieră la Terapia Intensivă Neonatală Slatina. Neonatologii slătineni, eforturi supraomeneşti pentru salvarea unui bebeluş de doar un kilogram

Poveste dramatică pe Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. De mai bine de 20 de zile, medicii slătineni fac eforturi supraomeneşti pentru salvarea unui bebeluş de doar un kilogram. Au fost efectuate proceduri medicale în premieră pentru spitalul slătinean şi achiziţionate medicamente noi pentru ca bebeluşul să depăşească starea gravă în care se află.

Pe 19 octombrie, la doar 27 de săptămâni, micuţul a venit pe lume la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Cântărea doar 990 de grame şi a fost preluat rapid de neonatologii slătineni.

Aceştia au încercat în repetate rânduri să transfere bebeluşul la maternităţi de rang superior, aşa cum prevăd protocoalele medicale. Pentru că nicio instituţie medicală din Capitală nu a acceptat transferul, micuţul este îngrijit şi în prezent de specialiştii Secţiei de Neonatologie a SJU Slatina.

Şefa Secţiei de Neonatologie, medicul Lucica Alexe, spune că bebeluşul este ventilat mecanic, starea sa fiind în continuare incertă.

„În prezent, este ventilat mecanic şi se fac toate eforturile pentru ca nou-născutul să treacă de perioada critică, să se adapteze mediului extern şi să înceapă să respire singur. Deşi, încă de la naştere, a fost ajutat să supravieţuiască cu ajutorul ventilatorului mecanic şi a celor mai bune medicamente existente pe piaţă, starea sa este încă incertă, organismul este insuficient dezvoltat pentru a face faţă condiţiilor naturale de mediu”, a spus Lucica Alexe.

Acest caz este o provocare şi pentru medicii slătineni, care au efectuat manevre şi tratamente medicale în premieră.

„În premieră, la Terapia Intensivă Neonatală a Spitalului Slatina a fost administrată intravenos soluţie de lipide pentru a suplimenta nutriţia parentală. De asemenea, nou-născutul a primit imunoglobulină, surfactant, o soluţie care se administrează pe sonda endotraheală direct în plămâni, pentru maturarea pulmonară, concentrat eritrocitar şi plasmă proaspătă. Concomitent, au fost administrate antibiotice de ultimă generaţie al căror cost este unul considerabil”,
a adăugat medicul neonatolog.

Doar în cele 20 de zile de la naştere costurile medicaţiei şi consumabilele se ridică la aproximativ 20.000 lei.

„Ceea ce este îmbucurător, iar toţi cetăţenii trebuie să ştie, că la spitalul nostru salvarea unei vieţi nu are echivalent în bani, iar managerul Spitalului Slatina susţine aplicarea celor mai eficiente tratamente şi proceduri medicale. Indiferent de costuri, salvarea unei vieţi primează”, a spus Alexe.

Medicul slătinean spune că tinerii părinţi, care sunt dintr-o comună a judeţului, au nevoie de încurajare.

„În cadrul secţiei, nou-născutul are parte de toată atenţia personalului şi sperăm ca firavul organism de numai 36 de centimetri şi aproximativ un kilogram să răspundă tratamentelor şi procedeelor medicale la care este supus. Rog toţi cititorii să transmită un gând bun micuţului nostru care este într-o stare gravă, dar şi un mesaj de încurajare tinerilor părinţi afectaţi”, a conchis Lucica Alexe.