Problemele fermierilor în accesarea fondurilor europene, dezbătute cu şeful AFIR şi deputaţii olteni Stănescu şi Ciocan

Fermieri, consultanţi şi primari din comunele judeţului s-au întâlnit vineri, în sala de conferinţe a CJ Olt, cu directorul general AFIR, Adrian Ionuţ Chesnoiu, şi cu preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan. Alături de deputaţii Dan Ciocan şi Alexandru Stănescu, oficialii au răspuns punctual întrebărilor venite din partea agricultorilor.

Zeci de tineri fermieri din judeţ, şi nu numai, s-au aflat, vineri, în sala CJ Olt faţă în faţă cu reprezentanţii structurilor centrale, care au răspuns întrebărilor venite din partea celor care doresc să acceze fonduri europene.

Fermierii au reclamat situaţii punctuale pe care le-au întâlnit atunci când şi-au întocmit proiectele, primind răspunsuri ferme din partea oficialilor. Aceştia au cerut deschidere din partea reprezentanţilor OJFIR Olt, încercând să-i determine să nu mai fie rigizi atunci când le evaluează proiectele.

Consultantul din judeţ, Maria Stăncioiu, a cerut explicaţii concrete privind registrul agricol.

„Ne lovim de cioturi, sunt fermieri cărora li se fac proiecte şi sunt respinse pe motive puerile. Pe submăsura 6.3 există un prag de patru mii de SO-uri, aici intră foarte mulţi fermieri. Aceştia nu şi-au luat cod de exploataţie de la APIA, dar el este înregistrat în registrul agricol. De ce nu este folosit acest registru agricol, pentru că omul munceşte acest teren de foarte mulţi ani”, a spus consultantul oltean. 

În replică, directorul general AFIR, caracaleanul Adrian-Ionuţ Chesnoiu, a spus că fondurile europene sunt destinate fermierilor activi, adică registrul agricol nu poate înlocui înregistrarea la APIA.

„Vin cu o politică de deschidere către beneficiar, pentru că între AFIR şi beneficiarii noştri constat că s-a creat oarecum o prăpastie. Am constatat că semnez foarte multe procese verbale de recuperare a debitelor pe motiv că planul de afaceri nu a fost dus la bun sfârşit. Banii europeni nu sunt destinaţi să ne cumpărărm maşini sau să plecăm cu ei în Spania. Nu sunt bani de ajutoare sociale, sunt bani pentru un tânăr care nu îşi găseşte loc pe piaţa muncii. Legat de SO-uri, sunt de acord că oamenii fac agricultură de zeci de ani, dar fondurile europene sunt destinate celor care pot face agricultură performantă şi să intre în acest circuit, adică sunt destinate fermierilor activi, care au înscrisă exploataţia la APIA”, a spus Chesnoiu.

„Aflăm ce trebuie schimbat în legislaţie”


Prezent în sala CJ Olt, deputatul Alexandru Stănescu a precizat că astfel de întâlniri sunt extrem de utile fermierilor, cât şi parlamentarilor care se pun la curent cu lacunele legislative.

„Astfel de întâlniri sunt utile pentru producători, pentru că ei primesc o grămadă de informaţii de care au nevoie, dar şi pentru mine ca parlamentar, membru în Comisia pentru Agricultură, pentru că de la ei aflu ce trebuie să fie schimbat în legislaţia românească. Vreau să le spun că eu sunt reprezentantul producătorilor români, am participat la toate legile dedicate lor”, a spus Stănescu.

La această dezbatere, cu titlul „Fondurile europene pentru micii şi tinerii fermieri”, organizată de Agrostar şi Asociaţia tinerilor fermieri din judeţul Olt, au mai participat şi Letiţia Brânaru din cadrul OJFIR Olt, directorul general adjunct al Centrului Regional AFIR Craiova, Daniel Bărbulescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Olt, Emil Marinescu, vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, şi directorul adjunct APIA Olt, Doru Neacşu.