Agricultură

2017-03-15, 16:04:57

Primarul de la Strejeşti despre mafia din pieţe: „Nu am dat la niciun bişniţar atestat de producător. Intri în puşcărie”

Fermierii olteni acuză că samsarii au acaparat pieţele din judeţ şi că aceştia şi-au făcut rost de atestat de producător fals, totul sub ochii autorităţilor. Atestatele de producător sunt eliberate de primăriile locale pe raza cărora se află exploataţiile agricole, iar specialiştii locali ar trebui să facă controale pe teren pentru a vedea clar dacă există cultura pentru care eliberează documentul. Primarii se jură că nu eliberează astfel de documente, fiind conştienţi că intră sub incidenţa legii penale. Autorităţile anunţă controale în pieţe pentru a afla cum reuşesc samsarii să vândă legume în pieţe tot anul, deşi deţin suprafeţe extrem de mici, de doar o mie de metri pătraţi.

Pentru a eluda taxele, samsarii din pieţe au devenit peste noapte producători. Unii au creat artificial situaţii prin care au devenit proprietari pe o bucată de pământ într-o comună limitrofă oraşelor, primăriile locale eliberându-le atestate de producători.

Aşa s-a ajuns la situaţia aberantă în care un comerciant are trecut în atestatul de producător că deţine o mie de metri pătraţi pe care cultivă câte o sută-două de metri de roşii, castraveţi, ardei gras, cartofi, gogoşar sau varză. Mai mult de atât, de pe această suprafaţă vinde tot anul legume în piaţă.   

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a declarat că acest fenomen trebuie eradicat.

„Ne uităm şi în Slatina şi în toate pieţele din România. S-au găsit formule de a păcăli sistemul, cu concursul autorităţilor, ca să ne înţelegem. Trebuie mers pe filieră, să se facă controale ca să eradicăm acest fenomen. Pentru a obţine atestatul de producător, fermierul merge la primăria pe raza unde are exploataţia. În urma cererii, reprezentanţi ai primăriei merg la faţa locului şi trebuie să vadă dacă există acele culturi. Acest atestat de producător se vizează din trei în trei luni. Sunt forme asociative care şi-au pus ştampila pe acele certificate ale unora care nu sunt producători. Comercianţii au făcut contracte de arendă pe o suprafaţă mică într-o comună pe care au împărţit-o pentru fiecare cultură. Nimeni nu s-a dus pe teren să vadă dacă există culturile. Este vina compartimentului agricol din primării, şi a formelor asociative care s-au implicat să pună ştampila”, a spus Ion Păunel.

Primarul din Strejeşti, Constantin Vizantie, a declarat că nu a eliberat niciodată atestat de producător unor bişniţari şi de fiecare dată se face verificarea în teren.


„Primăria eliberează atestatul de producător pe suprafaţa înscrisă în Registrul Agricol. Nu am dat niciunui bişniţar atestat de producător. Intri în puşcărie! Este făcută verificarea în teren înainte de eliberarea documentului”,
a spus primarul de la Strejeşti.
 
61 de controale în pieţe, anul trecut


Compartimentul Judeţean de Inspecţii Verificare şi Control Olt din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Olt a efectuat 61 de controale pe parcursul anului trecut, fiind verificate toate pieţele din judeţ.

„S-au făcut 61 de controale în toate pieţele din judeţ, fiind verificaţi 42 de producători agricoli şi 19 persoane juridice. S-au aplicat amenzi în valoare de 2.300 lei şi 18 avertismente. Neregulile descoperite au fost lipsa etichetării produselor, deficienţe în completarea carnetului de comercializare, legume şi fructe neconforme”, spun reprezentanţii Compartimentului de Inspecţii.  

Fermierii se plâng că primesc tot timpul mesele din spate


Directorul Direcţiei pentru Agricultură Olt, Emil Marinescu, a precizat că vor fi demarate noi controale în pieţe, încercând a fi identificate persoanele care comercializează fără documente.

Conform legii, producătorul trebuie să scrie pe eticheta mărfii pe care o vinde la piaţă: denumirea produsului, data recoltării, localitatea de proveninţă şi preţul.

În schimb, comerciantul trebuie să anunţe cumpărătorul din ce ţară provine marfa, preţul şi categoria de calitate.

„Vom începe controalele în pieţe pentru a se identifica persoanele care comercializează fără documente. Sunt sesizări din partea fermierilor care vorbesc despre neregulile autorizării unor persoane. Aceştia se plâng că li se dau mesele din spate. Nu avem nimic cu firmele, este normal să vândă, dar să respecte legea”, a spus Emil Marinescu.


 

Comentarii

Redacţia

2017-03-15 16:04:57

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro