Primăriile din judeţ, în alertă. Ce trebuie să facă oltenii ca să-şi protejeze porcii de pesta porcină africană

Pentru că în judeţele învecinate au fost confirmate focare de pestă porcină africană, reprezentanţii DSVSA Olt au trimis notificări către toate primăriile din judeţ. Oamenii trebuie să fie cu băgare de seamă şi să respecte o serie de condiţii pentru a evita apariţia de noi focare.

Într-o postare pe Facebook, Primăria Corabia îi sfătuieşte pe corăbieni să raporteze medicilor veterinari orice suspiciune de boală descoperită la suine.

„Având în vedere notificarea DSVSA Olt prin care ne comunică confirmarea mai multor focare de pestă porcină africană în judeţele limitrofe, Dolj, Vâlcea, Teleorman şi Argeş, Primăria Corabia informează toţi cetăţenii că fiecare suspiciune de boală sau moartea porcilor să se notifice de urgenţă medicului veterinar sau DSVSA”,
spun cei de la Primăria Corabia.

Ca să-şi protejeze porcii, oamenii trebuie să respecte următoarele reguli:

- Să nu intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hrainele cu care s-a umblat pe stradă.

- La intrarea în adăposturi se pune o tăviţă cu paie îmbibate cu soluţie slabă de sodă caustică.

- Porcii trebuie să fie crescuţi doar în spaţii îngrăditite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii străini sau cu cei mistreţi.

- Animalele nu trebuie să fie hrănite cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie.

- Scroafele şi vierii nu trebuie să părăsească explotaţia în scopul montei.

- Purceii nu trebuie să fie cumpăraţi din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi cu crotalii.

- În hrana animalelor nu trebuie să fie folosită iarba culească de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porcii mistreţi bolnavi.

La nivelul judeţului au fost şapte focare de pestă porcină, în gospodăriile oltenilor din comunele Rusăneşti, Cilieni, Şerbăneşti, Osica de Sus, dar şi două cazuri la mistreţi, în pădurile de pe raza comunei Dăneasa.

În județul Olt au fost plătite despăgubiri pentru 124 de exploatații dintr-un total de 126 de gospodării afectate, în valoare de 370.040 de lei.