Administraţie

2013-11-18, 17:47:07

Primăria Slatina nu măreşte taxele şi impozitele locale, nici în 2014

Minel Prina, primarul Slatinei, a declarat că municipalitatea va analiza toate posibilităţile astfel încât slătinenii să nu fie nevoiţi să plătească mai mulţi bani la bugetul local. El a adăugat că, în cel mai rău caz, vor fi mărite taxele şi impozitele locale pentru locuinţele foarte mari şi pentru maşinile de lux.

Edilii Slatinei şi-au propus ca şi în 2014, pentru al şaselea an consecutiv, să păstreze acelaşi nivel al impozitelor şi taxelor locale. Mai mult, municipalitatea va continua să acorde scutiri de taxe pentru categoriile de slătineni defavorizaţi. Minel Prina, primarul Slatinei, a declarat că, în cel mai rău caz, vor fi mărite dările pentru locuinţele foarte mari şi pentru maşinile de lux.

 

„Nu pot să spun, în momentul de faţă, foarte multe despre taxele şi impozitele locale pentru că încercăm să găsim soluţii să nu mărim taxele şi impozitele locale. Cel mult, se vor mări taxele şi impozitele locale pentru maşini de peste 200 de centimetri cubi sau pentru case de peste 200 de metri pătraţi. Facem o analiză în acest sens, pe lângă faptul că încercăm să acordăm facilităţi celor care au nevoie într-adevăr şi sunt atâţia”, a declarat Minel Prina.


În proiectul de modificare a Codului Fiscal elaborat la nivelul Guvernului, se stabileşte că impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme. Cu toate acestea, Minel Prina a spus că obiectivul administraţiei publice locale slătinene este creşterea gradului de încasare a taxelor de la populaţie.

 

„Noi nu ne dorim să mărim taxele, ci încercăm să mărim gradul de absorbţie al acestora, gradul de încasare. Am ajuns aproape de 100%, dar faptul că mai pui o povară pe spatele cetăţenilor s-ar putea să fie prea mult şi noi simţim lucrul acesta pentru că administraţia publică, în general, este cu picioarele pe pământ”, a spus Prina.


El a adăugat că efectele măririi impozitelor şi taxelor locale ar fi dezastruoase pentru slătineanul de rând.

 

„Ce ar însemna ca, în momentul de faţă, administraţia din Slatina să mărească toate taxele şi impozitele cu 20%? Noi de şase ani n-am mărit aceste taxe şi impozite. Probabil că ar trebui, dar în contextul economic actual cred că trebuie să venim în sprijinul tuturor”, a conchis Prina.

Nivelul taxelor, menţinut şi la ultima creştere

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.
Nici cu această ocazie Primăria Slatina nu a crescut nivelul dărilor către bugetul local, în ciuda faptului că mai multe administraţii locale din ţară şi din judeţ au luat această măsură.

Comentarii

Redacţia

2013-11-18 17:47:07

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro