Primăria caută soluţii pentru reabilitarea clădirilor din Centrul Istoric al Slatinei

Municipalitatea caută soluţii pentru a finanţa reabilitarea clădirilor din Centrul Istoric al Slatinei. Primarul Emil Moţ, spune că în acest moment există axe de finanţare doar pentru infrastructura stradală din acea zonă.

Edilul mai arată că ar exista posibilitatea ca primăria să ofere un „împrumut” proprietarilor pentru reabilitarea imobilelor monument istoric.

Moţ asigură că apartul de specialitate al primăriei caută care este cadrul legal pentru a putea finanţa astfel de lucrări.

„Vom accesa, din 2021 încolo, fonduri pentru refacerea infrastructurii stradale, în acea zonă. Trebuie să o facem din nou pentru că s-a degradat. Căutăm soluţii şi pentru imobilele monument istoric, dar sunt foarte puţine. Ne-am interesat şi ar exista o posibilitate ca primăria să împrumute cetăţenii, dar încă nu ştim toate detaliile legale dacă putem sau nu să facem acest lucru. Mă interesează şi m-a interesat soarta «Oraşului de Jos», adică de soarta oamenilor din acea zonă”, a declarat Emil Moţ.

Deşi există o lege care prevede amenzi enorme pentru proprietarii clădirilor care nu şi le reabilitează, primarul spune că pntru Centrul Istoric din Slatina nu este o soluţie.

„Amenzile nu sunt o soluţie. Nu pot să dau o amendă de 30.000 lei unei familii de vârstnici care trăieşte cu 1.500 lei pe lună pentru că nu-şi reabilitează clădirea”, mai spune Moţ.

Străzile din Centrul Istoric al Slatinei au mai fost reabilitate printr-un proiect cu fonduri europene în valoare totală de 16.551.677,42 de lei. Lucrările, finalizate în anul 2013, au presupus următoarele: realizarea reţelei de canalizare; realizarea reţelei de iluminat public, inclusiv a branşamentelor pentru utilităţi; reabilitarea străzilor Mihai Eminescu şi Lipscani atât partea carosabilă, cât şi trotuarele; reabilitarea spaţiilor verzi din zona străzii Mihai Eminescu; instalarea mobilierului urban.