Primăria Balş: Sejururi în staţiuni la munte şi la mare pe bani publici

Unul dintre nenumăratele prejudicii descoperite nu demult de Curtea de Conturi la Primăria Balş se referă la cheltuieli nelegale de aproape 500 de milioane de lei vechi pentru servicii hoteliere de care au beneficiat, anul trecut, mai mulţi funcţionari ai instituţiei conduse de Mădălin Teodosescu. Huzurul pe bani publici a fost mascat de diversele cursuri de perfecţionare la care s-au înscris, cu voia primarului, unii dintre funcţionari, aleşi, evident, pe sprânceană şi pentru care primăria a decontat sume duble faţă de ofertele hotelurilor unde au fost cazaţi, „cursanţii” fiind atraşi mai mult de avantajele plăcute oferite de aceste sejururi decât de perfecţionarea profesională propriu-zisă.

Dintre zonele cu lipici la subordonaţii primarului din Balş s-a numărat, în mai multe rânduri, litoralul românesc, cu precădere staţiunea Jupiter. Acolo, cel mai căutat hotel a fost Hotelul Meteor, de trei stele, unde, deşi ofertele de cazare se învârteau în jurul sumelor 931 lei - 1.109 lei/7 zile hoteliere/persoană, Primăria Balş a plătit circa 2.200 lei pentru fiecare persoană cazată. Asta pentru că, după cursuri, subordonaţii lui Mădălin obişnuiau să mănânce tot ce le poftea inimioara, fără să scoată bani şi din buzunarele proprii, utilizând doar bonuri valorice decontate, ilegal, din bugetul local.

 

„În majoritatea cazurilor, cazarea participanţilor a fost făcută la Hotelul Meteor din staţiunea Jupiter. Analiza ofertelor de tarif pentru cazare la Hotel Meteor din staţiunea Jupiter a fost efectuată în cadrul anexei nr. 48. Tariful practicat de Hotel Meteor, Jupiter, pentru perioada similară şi condiţii de cazare similare este de cca. 931 - 1.109 lei/7 zile hoteliere/persoană, cu mult inferior tarifului de circa 2.200 lei achitat de UATO Balş. Mesele turiştilor cazaţi la Hotel Meteor, Jupiter, se asigură doar pe bază de bonuri valorice, conform ambelor oferte prezentate în anexa nr. 48 (105 lei/zi, conform ofertei)”, se arată în raportul Curţii de Conturi întocmit după auditul desfăşurat în luna martie.

Mese de peste 1,3 milioane lei vechi/persoană/zi

De altfel, Primăria Balş a plătit sume duble în toate cazurile de acest fel, indiferent de zona şi hotelul la care instituţia şi-a trimis angajaţii să se lumineze profesional, la munte sau la mare. În total, 57 de persoane au beneficiat, anul trecut, de aceste cursuri de pregătire profesională, instituţia plătind „plusuri” de aproape 500 de milioane de lei vechi peste preţurile ofertelor. „Plusurile” au acoperit, de fapt, mesele de prânz şi seară pentru cursanţi, şi, judecând după sume, domniile-lor nu au mâncat orice de vreme ce în unele cazuri costul prânzului şi al cinei a depăşit 1,3 milioane lei vechi/persoană/zi.


„În anul 2015, în baza referatelor întocmite de persoanele în cauză, au fost solicitat unor prestatori autorizaţi prestări de servicii constând în cursuri de formare profesională şi servicii hoteliere pentru un număr de 57 de persoane din cadrul instituţiei. Oferta furnizorului de formare profesională a inclus, pe lângă tariful de curs şi cazarea asigurată la hoteluri în regim de 3 stele (cel mai frecvent cu mic dejun inclus), şi o sumă cuprinsă între 40 lei - 136 lei/zi sub formă de bonuri valorice ori instrumente de plată similare, diferită de la caz la caz, suma totală pentru anul 2015 fiind de 49.898 lei, respectivele bonuri valorice fiind utilizate de salariaţii entităţii pentru a achita contravaloarea meselor servite (prânz, cină). De altfel, utilizarea finală a bonurilor valorice a fost aceea de a contrapresta valoric mesele participanţilor la curs - în limita sumei de 40 lei - 136 lei/zi, fapt confirmat şi de documentul «Precizări privind programele de formare…», emis de SC Adminpedia SRL. Totodată, din analiza în timpul auditului a ofertelor de piaţă ale hotelurilor la care au fost cazaţi participanţii la cursuri, a rezultat că sumele plătite de UATO Balş pentru servicii de cazare în condiţii similare (aceeaşi perioadă, aceleaşi hoteluri) sunt mai mari decât cele practicate de hotelurile respective doar pentru tariful de cazare (cu mic dejun inclus), cu o sumă medie estimată de cca. 700 lei – 1.000 lei/ perioadă de 7-8 zile hoteliere (pentru fiecare participant), fapt ce confirmă constatarea echipei de audit, respectiv utilizarea de către salariaţii UATO Balş de bonuri valorice decontate de entitate, peste valoarea cazării la hotel de 3 stele”, se arată în actul de control al Curţii de Conturi.

Explicaţii fără acoperire

Luate la întrebări, unele dintre persoanele care au dat cu subsemnatul pentru aceste plăţi au dat vina pe faptul că din documente nu a reieşit clar că au fost folosite şi bonuri valorice.

 

„În documentele aferente cazările nu sunt explicit înscrise bonuri valorice, ci doar tarif de cazare pentru participanţii la cursurile de pregătire profesională”, au spus, cu intenţia de a se apăra, administratorul public al oraşului, George Statie, şi Florentina Langă, persoană cu atribuţii de viză CFPP, punct de vedere combătut de alţi funcţionari, care au recunoscut că se ştia de faptul că s-a cheltuit mai mult decât prevede legea: „Echipa de audit nu-şi însuşeşte explicaţiile persoanelor cu atribuţii, deoarece explicaţiile date nu combat aspectele prezentate de echipa de audit la descrierea abaterii şi, în plus, din intervievarea, în timpul auditului, a primarului, administratorului public, şefului serviciului Buget-contabilitate, salarizare, resurse umane, precum şi a altor salariaţi participanţi la cursurile la cursurile de formare profesională, a rezultat faptul că au fost utilizate bonuri valorice pentru contraprestarea meselor, valoarea acestora fiind inclusă în tariful de cazare prin înscrierea în factura achitată de UATO Balş a unei sume globale, ce include şi contravaloarea bonurilor valorice”.


Potrivit reprezentanţilor Curţii de Conturi, consecinţa economico-financiară a abaterii constă în utilizarea fondurilor publice fără a se realiza o bună gestiune financiară, în condiţii de economicitate, eficienţă şi eficacitate, precum şi în prejudicierea bugetului local al oraşului cu suma de 49.898 lei, „fapt care a condus la denaturarea datelor înscrise în situaţiile financiare întocmite de către entitate la 31. 12. 2015”.

•••

Pentru plăcerile „cursanţilor” trimişi să se perfecţioneze în locuri de vis administraţia condusă de Mădălin Teodosescu a încălcat mai multe prevederi legale. Mai dureroasă decât încălcarea legii este, însă, nesimţirea, mai ales când ea este plătită din taxele şi impozitele suportate de cetăţeni.