Primăria a câştigat procesul cu firma care a reabilitat fostul Cinema „Victoria”. Lucrările neconforme au adus un prejudiciu de 120.000 lei

Municipalitatea slătineană a câştigat în primă instanţă procesul cu firma care a reabilitat fostul Cinema „Victoria” de pe strada Lipscani, imobilul degradându-se din cauza lucrărilor neconforme.

Administratorul public al municipiului Slatina, Cristian Cismaru, a declarat că municipalitatea aşteaptă o decizie definitivă a instanţei pentru a trece la executarea firmei din Bacău, prejudiciul ridicându-se la 120.000 lei, fără TVA.

„În această perioadă de garanție au apărut și primele neconformități în ceea ce privește partea de balcon și acoperiș. Au apărut infiltrații în plafon, care au afectat pereții și instalația electrică. Din păcate, nu avem o colaborare așa cum ar trebui în perioada de garanție cu constructorul Phoenix Transbac de la Bacău, fapt pentru care, după nenumărate sesizări, am mers în instanță. Ni s-a dat câștig de cauză pe fond. În momentul de față trebuie să facem aceste remedieri pe cheltuiala proprie, conform expertizei realizate în primă instanță, după care sperăm ca la apel să ne dea din nou câștig de cauză să reușim să executăm constructorul pentru prejudiciul creat, respectiv 120.000 lei, fără TVA”, a declarat Cismaru.

Reprezentantul primăriei a explicat că materialele folosite au fost de calitate inferioară, iar constructorul nu a vrut să remedieze problemele, în ciuda faptului că lucrarea se afla în perioada de garanţie.

„Am avut o discuție cu expertul, cu proiectantul, să ne asigurăm că nu a fost o greșeală de proiectare. Din păcate, materialele folosite au lăsat de dorit, la fel și modul de realizare. Este în perioada de garanție, luăm toate măsurile legale pentru a remedia. În cel mai scurt timp vom face procedura pentru atribuirea acestui contract pe buget local”, a mai declarat Cristian Cismaru.

Cinematograful Victoria a devenit Atelierul Intercultura Victoria, în urma implementării unui proiect cu fonduri de la Guvernul Norvegiei, prin intermediul Ministerului Culturii. Proiectul a urmărit nu doar reabilitarea unei clădiri monument istoric, dar și valorificarea acesteia din punct de vedere arhitectural și redarea sa către publicul larg și includerea într-un circuit cultural internațional.

Valoarea proiectului s-a ridicat la 7,5 milioane de lei, majoritatea banilor reprezentând finanţare nerambursabilă, contribuţia municipalităţii în cadrul proiectului fiind de circa 324.000 de lei.

Proiectul a presupus: modernizarea vechii săli de cinema şi a sălilor adiacente (camera cu balcon, casa de bilete, sala de proiecţie şi sala de vizionare), montarea a două centrale termice pe gaz, înlocuirea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare, inclusiv amenajarea curții interioare și a subsolului pentru găzduirea de expoziții. Sala de cinema are o capacitate de 75 de locuri la parter şi 20 de locuri la balcon, accesul urmând să fie asigurat prin foaier - la parter, iar la etaj - prin hol şi casa scării.