Predoi: „Peste 70 la sută din cazurile de la Gastroenterologie au legătură cu consumul de alcool. Au ciroză după 15 ani de consum, minimum 80 de grame, zilnic”

Secţia de Gastroenterologie a SJU Slatina este luată cu asalt de pacienţi, care sunt diagnosticaţi cu boli grave precum hemoragii, pancreatite şi ciroze. Gastroenterologii slătineni spun că peste 70 la sută dintre aceşti pacienţi dobândesc afecţiunile din cauza consumului excesiv de alcool. Grav este că aceşti pacienţi au doar 30 de ani, iar medicul Dumitru Predoi spune că, pentru a ajunge cu stări avansate de boală, aceştia consumă cel puţin 80 de grame de alcool pur zilnic, timp de 15 ani.

Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care are 25 de paturi, este la capacitate maximă, în această perioadă.

Şeful Secţiei de Gastroentrologie, medicul Dumitru Predoi, a declarat că, la final de săptămână, sunt internaţi şi câte opt-zece pacienţi.

„Avem foarte mulţi pacienţii care vin, în această perioadă, cu hemoragii, ciroze şi pancreatită. La începutul acestei săptămâni, am avut 23 de pacienţi, în condiţiile în care vinerea trecută aveam 15 internaţi. În week-end vin foarte mulţi, internăm chiar şi opt-zece pacienţi. Secţia este la capacitate maximă. Spre finalul săptămânii reuşim să mai externăm, dar în week-end vin alţi pacienţi şi iar se umple secţia. Afluxul de pacienţi de pe secţie este foarte mare. Alţi pacienţi mai sunt şi prin Terapie”,
a spus Predoi.

Doctorul spune că afecţiunile a peste 70 la sută dintre pacienţii internaţi la Gastroenterologie au legătură cu consumul excesiv de alcool.

„Peste 70 la sută din cazurile pe care le avem au legătură cu consumul de alcool, iar acestea sunt şi cele mai grave. Mai sunt şi afecţiuni virale, ulcere gastrice, gastrite. Vorbim de pacienţi taraţi, cu o grămadă de probleme, care mai dezvoltă şi pancreatită sau ulcer. Pacienţii îşi neglijează afecţiunile, iar după ce îşi rezolvă afecţiunile pe secţie se duc şi o iau de la capăt. Foarte puţini ascultă de recomandări, puţini scapă şi ies din ciclul asta vicios”, a adăugat Predoi.

Grav este că pacienţi tineri, de doar 30 de ani, ajung în sevraj la spital. La un calcul simplu, medicul spune că un pacient ajunge la ciroză după ce consumă timp de 15 ani, zi de zi, cel puţin 80 de grame alcool pur. 

„Avem multe sevraje, chiar şi patru într-o zi. Sevrajul apare după o lipsă de trei-patru zile de alcool, iar pacienţii au halucinaţii, sunt agitaţi. În general, sunt fără loc de muncă, sunt mari consumatori de alcool, sunt singuri, fără familie. De exemplu, s-a ajuns cu ciroza la 30 de ani, mulţi se prăpădesc la 34-35 de ani. Teoretic, se spune că trebuie să ai 15 ani de consum de alcool, constant, cu minimum 80 de grame de alcool pur zilnic, ceea ce înseamnă vreo două beri, o jumătate de litru de vin, 200 de grame de ţuică pe zi. Să bei încontinuu zi de zi, timp de 15 ani. La femei este nevoie cam de 50 de grame de alcool zilnic”,
a conchis Predoi.

Gastroenterologul a precizat că foarte puţini pacienţi ajung să se prezinte în clinicile unversitare pentru a intra în Programul de Transplant Hepatic. O condiţie minimă pentru a fi inclus pe listele de aşteptare este abstinenţă de alcool de peste şase luni.