PNL strânge semnături pentru reducerea impozitelor din Slatina care sunt deja la nivelul minim permis de Codul Fiscal

Liberalii au început o campanie de strângere de semnături pentru a reduce impozitele şi taxele din Slatina, la nivelul minim permis de Codul Fiscal, însă aceştia nu ştiu că nivelul dărilor locale este deja la cel mai scăzut grad, în doar două cazuri fiind vorba de diferenţe de 0,3% - 0,5%.

PNL încearcă să câştige capital de imagine printr-o campanie prin care cere scăderea taxelor şi impozitelor locale. Ceea ce liberalii sau Ionuţ Comănescu, iniţiatorul acestei acţiuni, nu s-au sinchisit să verifice este faptul că acestea sunt deja la nivelul minim. În plus, campania liberală seamnă izbitor de mult cu cea a candidatului PSD, actual primar, Emil Moţ, din 2016.

Senzaţia este că iniţiativa liberalilor vizează mai mult persoanele juridice, firmele din Slatina, şi mai puţin cetăţenii de rând, care plătesc aceleaşi sume către bugetul local, de cel puţin doi ani.

„Am început o campanie de strângere de semnături pentru a reduce impozitele şi taxele la un nivel minim. Municipiul Slatina are un buget considerabil, care poate susţine o astfel de diminuare a taxelor şi impozitelor pe care le plătesc cetăţenii”, a anunţat preşedintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, miercuri, într-o conferinţă de presă, sprijinind noul demers inutil al lui Comănescu.

Întrebat dacă ştie cât sunt taxele acum, el a răspuns:
„În mod evident, nu sunt la minim. Sunt sigur, da!”

Liviu Voiculescu nu a ştiut să spună nici care sunt taxele care nu sunt la nivelul minim.

„În primul rând, ne raportăm la impozitele pe proprietăţi, pe autovehicule. Acestea nu sunt la minim. Campania vizează şi persoanele juridice. Este o măsură liberală pentru că numai aşa putem să încurajăm, cel puţin în cazul persoanelor juridice, dezvoltarea economică a lor. În situaţia în care reduci impozitele, îl încurajezi să mai angajeze un om, să-şi dezvolte afacerea şi din toate aceste dări către stat, o cotă revine municipiului Slatina. Noi solicităm ca impozitele pentru persoane fizice şi persoane juridice să fie la minim. Dacă erau la minim, noi nu demaram o astfel de petiţie”,
a declarat liderul liberalilor olteni.

Potrivit unui răspuns oferit de Direcţia Generală Economică a Primăriei Slatina, la solicitarea Gazeta Nouă, în cazul persoanelor fizice, la impozitul pe clădiri rezidențiale (de locuit), cotele stabilite prin Codul Fiscal permit stabilirea unui impozit de la 0,08% la 0,2 % , Consiliul Local stabilind-o pe cea de 0,08 %.

În ceea ce priveşte clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice (spaţii comerciale sau de alt fel, înscrise pe persoană fizică), Codul Fiscal stabileşte valori de la 0,2% la 1,3 % , Consiliul Local Slatina stabilind o cotă de 0,5%.

La clădirile nerezidenţiale, Codul Fiscal stabileşte valori între 0,2 % şi 1,3 % , iar Consiliul Local a stabilit cota de 1,3% cu cota adiţională de 38,5 %, rezultatul fiind un impozit de 1,8%, egal cu impozitul din anul 2015.

Cotele minime de impozitare permise de Codul Fiscal sunt aplicate şi la impozitul pe teren, pentru persoanele fizice, iar la persoanele juridice, valorile sunt egale cu cele din anul 2015.

Minimul prevăzut de Codul Fiscal este şi în ceea ce priveşte terenurile intravilane agricole şi extravilane, dar şi mijloacele de transport atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice.

Totodată, în cazul persoanelor juridice, pentru clădirile rezidenţiale, Codul Fiscal prevede valori între 0,08% şi 0,2 %, iar Consiliul Local a stabilit o cotă de 0,2 %, la care se adauga o cotă adiţională de 50%, însă s-a ţinut cont de zonă geografică, fenomenul economic al municipiului.