Investigaţii

2015-05-26, 17:31:01

PNL Olt şi activităţile ilegale în domeniul jocurilor de noroc

Deşi PNL Olt nu se bucură de o percepţie prea bună, dezavantaj care îşi are rădăcina în tabăra vechilor liberali, aceştia continuă să degradeze imaginea publică a organizaţiei prin susţinerea în funcţii de conducere a unor oameni care fie au episoade dubioase în trecutul lor, fie au serioase probleme cu legea. Printre aceştia se numără o persoană care a fost primită şi promovată în partid după ce a fost trimisă în judecată pentru fapte grave pedepsite de Codul Penal. Este vorba de Radu Moruşi, co-preşedinte al TNL Slatina, trimis anul trecut în faţa instanţei pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru practicarea unor activităţi ilegale în domeniul jocurilor de noroc. De altfel, în acelaşi domeniu învârte afaceri şi preşedintele PNL Scorniceşti, consilierul judeţean Ion Moisescu, prin soţia sa, parteneră de activităţi economice cu nevasta ofiţerului de poliţie Liviu Voiculescu, „coleg” de dosar penal cu Radu Moruşi şi judecat pentru aceleaşi infracţiuni.

Deşi într-o convorbire telefonică a negat că ar fi vorba de el, sugerând posibilitatea unei coincidenţe de nume, Radu Moruşi este inculpat în celebrul dosar al lotului Lazăr, laolaltă cu mai mulţi angajaţi ai Finanţelor Publice Olt, printre care se numără Florin Bîlteanu, fostul şef al Inspecţiei Fiscale, Ion Encescu, fostul şef al Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii Olt, mai mulţi oameni de afaceri din Olt şi Dolj, dar şi poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Olt. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.

 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, Radu Moruşi a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat şi pentru organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc, infracţiuni pentru care se mai află în faţa judecătorilor, în acelaşi dosar, printre alţii, ofiţerul Liviu Dumitru Voiculescu (căruia i s-a mai adăugat şi conflictul de interese), dar şi oameni din afara judeţului Olt, precum Leonard Ionuţ Poteraş, Costinel Silviu Ghiţă şi Iliuţă Adrian Boangiu şi Bogdan Ciprian Gheorghiceanu. De asemenea, de complicitate la organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc mai este acuzat şi comisarul şef Laurenţiu Lazăr (căruia i se mai impută şantajul în formă continuată, complicitatea la delapidare, abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor şi conflictul de interese în formă continuată).

Legături

Nu ştim exact cum a fost intrat actualul preşedintele al TNL Slatina în povestea asta infracţională, dar ştim că el este susţinut politic de co-preşedintele PNL Scorniceşti, omul de afaceri Ion Moisescu, şi el cu interese în domeniul jocurilor de noroc, soţia acestuia, Liliana Moisescu, fiind parteneră de afaceri cu soţia poliţistului Liviu Voiculescu, Maria-Luiza Voiculescu, în SC Markus Games SRL. Mai ştim că Liviu Voiculescu şi Laurenţiu Lazăr fost implicaţi într-o afacere necurată cu unul dintre inculpaţi, Leonard Ionuţ Poteraş, om de afaceri din Dolj, fost unic asociat al SC Vipexim SRL şi pe mâna căruia ar fi intrat în joc şi Radu Moruşi. Potrivit procurorilor, Poteraş a fost ajutat să amplaseze în localităţi din judeţul Olt mai multe aparate de tip sloat-machines, pentru care nu deţinea licenţă şi ale căror plăci de bază fuseseră înlocuite cu altele contrafăcute, astfel încât să tragă în piept statul.

 

„Aşa cum rezultă din actele depuse la dosar, dar şi din declaraţia dată în faţa instanţei, rezultă că inculpatul (Leonard Ionuţ Poteraş - n.r.) a fost asociat unic la SC Vipexim Com SRL Craiova, deţinând aproximativ 20 de aparate de tip sloat-machines, pentru care iniţial a posedat licenţă, iar ulterior nu a mai achitat sumele aferente, motivând că acestea crescuseră în mod sensibil. Totuşi, profitând de relaţiile şi de atitudinea vădit îngăduitoare a altor inculpaţi din cauza de faţă, printre care Voiculescu Liviu şi Lazăr Laurenţiu, a amplasat aparatele în comune de pe raza judeţului Olt, situate la distanţe apreciabile de municipiul Slatina, cu intenţia vădită de a evita controalele organelor de specialitate. Aceasta după ce procedase la înlocuirea plăcilor de bază de la aparate cu unele contrafăcute, în scopul denaturării derulării jocurilor şi al încasării unor sume de bani necuvenite, pentru care nu achita obligaţiile fiscale către bugetul de stat. Concluzionând, instanţa apreciază că activitatea acestor inculpaţi se află într-o relaţie de întrepătrundere reciprocă, fiecare acţiune a acestora având o semnificaţie definită în ansamblul activităţii infracţionale, acţiunea principală apreciind că nu s-ar fi putut realiza în alte circumstanţe”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.


Ei bine, se pare că unele dintre aparatele cu pricina au ajuns şi pe la Bălteni, localitatea de baştină a soţiei lui Radu Moruşi unde acesta deţine, ca persoană fizică autorizată, un local.

Afaceri şi interese

Radu Moruşi a intrat în PNL relativ recent, spre sfârşitul anului trecut. Faptul că el a fost primit în partid având în spate un dosar penal ajuns în instanţa de judecată şi că a fost numit extrem de repede pe o funcţie de conducere importantă indică un interes sporit din partea unor liberali vechi în jurul său. Sursele noastre susţin că pila lui este consilierul judeţean Ion Moisescu, preşedintele PNL Scorniceşti, susţinător şi al secretarului general Ana-Maria Ciauşu, nici ea cu ştate vechi în partid.

 

Jocurile de noroc, domeniu în care preşedintele PNL Scorniceşti derulează afaceri foarte bune prin soţia sa şi în care Radu Moruşi a săvârşit, potrivit procurorilor DIICOT, infracţiuni, ar putea ascunde, şi ele, un punct comun între cei doi, mai cu seamă că afacerile cu păcănele controlate de Moisescu sunt extrem de mobile. Având o activitate care s-a întins pe teritoriul mai multor judeţe în ultimii ani (Vâlcea, Olt, Dolj, Mehedinţi şi Timiş), SC Markus Games SRL deschide şi închide într-un singur an zeci de puncte de lucru în diverse localităţi, mutându-şi aparatele cu o viteză care atrage suspiciuni.

Comentarii

Redacţia

2015-05-26 17:31:01

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...