Ploile căzute în ultima perioadă asigură o bună dezvoltare a culturilor de toamnă. Probleme sunt la rapiţă

La început de martie, fermierii olteni sunt pe final cu fertilizarea culturilor de toamnă. Din fericire, chiar dacă nu am avut zăpadă, iarna a fost una cu temperaturi blânde, iar plantele s-au putut dezvolta.

Directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene Olt, Ion Anuţa, spune că în judeţul Olt nu se poate vorbi, la această oră, despre secetă.

„Culturile de toamnă se prezintă bine, spre foarte bine. Au trecut cu bine peste perioada de iarnă, chiar daca nu am avut zăpadă, nici temperaturile nu au fost foarte scăzute. La nivelul ţării, în anumite zone fenomenul de secetă este mai accentuat, dar la noi, în judeţul Olt, putem vorbi despre un deficit moderat de apă. La ora aceasta, consumul de apă al plantelor fiind mic, cantităţile de precipitaţii căzute în ultima perioadă, 40 de litri de apă pe metrul pătrat în lunile ianuarie şi februarie, asigură o bună dezvoltare a culturilor de toamnă, grâu, orz”,
a declarat Ion Anuţa.

Acesta spune că probleme sunt la cultura de rapiţă, care a pornit prost încă de la însămânţare, din cauza lipsei apei. 

„La rapiţă sunt probleme, dar generate de seceta din toamna anului trecut, când s-a semănat. Răsărirea a fost neuniformă, proastă, o mare parte din suprafeţe au fost întoarse de fermieri. S-au semănat 9.000 de hectare în august-septembrie, iar la final de octombrie erau deja întoarse 6.000 de hectare. Acum avem 3.000 de hectare cu rapiţă, dar şi acelea nu sunt grozave, 20-30 de plante pe metrul pătrat. Fermierii sunt în dubii dacă să ţină sau nu cultura”, a adăugat directorul DAJ Olt.