Pieţele agroalimentare, carmangeriile, abatoarele şi târgurile de animale, controlate intens înainte de Sărbătorilor Pascale

Târgurile de animale, carmangeriile, pieţele agroalimentare, abatoarele şi pescăriile se află sub lupa inspectorilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt. Controalele vizează modul în care sunt comercializate produsele alimentare specifice Sărbătorilor Pascale. De asemenea, se va asigura permanenţa, astfel încăt consumatorii să poată sesiza neregulile depistate la cumpărarea anumitor produse alimentare.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a demarat controalele specifice Sărbătorilor Pascale, pentru a asigura cetăţenilor alimente care să nu le pună sănătatea în pericol. Târgurile de animale, pieţele agroalimentar, unităţile de tăiere, procesare, depozitare şi comercializare a cărnii, şi unităţile de alimentaţie publică vor fi intens controlate.

De asemenea, s-a instituit permanenţa la nivelul DSVSA Olt, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, până pe data de 7 aprilie. În toate pieţele agroalimentare, dar şi în locurile special amenajate unde se va vinde carne şi produse de origine animală se va asigura personal sanitar veterinar.

„În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care se valorifică carne şi celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inlusiv sâmbăta şi duminica. Vom solicita, atunci când situaţia o impune, sprijinul altor instituţii competente la nivel judeţean, dar şi controale comune cu Finanţele Publice, Protecţia Consumatorului, Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean”,
a precizat directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea.

Mieii, sacrificaţi în spaţii special amenjate începând cu 30 martie

DSVSA Olt va permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor doar dacă sunt respecate condiţiile de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, există un număr suficient de medici veterinari instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenelor de specialitate, care să poată dispune măsura asupra cărnii, iar în acele zone nu au fost impuse măsuri de restricţie din motive de sănătate a animalelor.

Activitatea de sacrificare a mieilor se va realiza în spaţiile amenajate corespunzător, doar în perioada 30 martie- 15 aprilie, între orele 8.00-17.00.

Carnea de miel, după sacrificarea în spaţiile temporare, se obţine numai la cererea consumatorilor, neputând fi livrată către unităţi alimentare.

Ouăle, laptele, produsele de patiserie, de asemenea sub lupa DSVSA Olt

DSVSA Olt va verifica, de asemenea, modul de comercializare al ouălor, a laptelui şi a produselor de patiserie. Micii producători de ouă, lactate sau brânzeturi trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar. Pescăriile vor fi, de asemenea, verificate în perioada Sărbătorilor Pascale, mai ales că peştele este un produs uşor perisabil. În condiţiile în care nu este comercializat în condiţiile prevăzute de lege, consumatorii riscă toxiinfecţii alimentare. Tocmai de aceea, autorităţile atenţionează consumatorii să cumpere produse doar din locuri autorizate sanitar-veterinar.

În cazul în care, în timpul controalelor, sunt depistate abateri de la normele igienico-sanitare, DSVSA Olt poate dispune închiderea temporară a unităţilor alimentare, confiscarea produselor care pun în pericol sănătatea consumatorilor, dar şi amenzi usturătoare.