Peştii de pe râul Olt, morţi din cauza unei bacterii. Pierderile produse de infecţie pot depăşi chiar şi 50 la sută din efectivele afectate

Medicii din cadrul Laboratorului DSVSA Olt au emis primul buletin de analiză privind probele prelevate de la peştii morţi pe râul Olt, săptămâna trecută. Aceştia au confirmat că peştii au fost afectaţi de bacterie numită Aeromonas Sobria, care poate destruge chiar şi jumătate din efectivele de peşti afectate.

La inspecţia efectuată, marţi, de specialiştii DSVSA Olt au fost descoperite cantităţi considerabile de plante acvatice şi peşti morţi pe luciul de apă. Mai multe probe de apă şi peşti au fost prelevate de către medici şi analizate în Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, urmând a se identifica azotiţi, cloruri, azotaţi.


Potrivit specialiştilor DSVSA Olt, examenul bacteriologic a scos la iveală că peştii au fost afectaţi de o bacterie.


„În urma efecturării examenului bacteriologic la proba de peşti, s-a izolat şi identificat Aeromonas Sobria. Această bacterie este facultativ patogenă capabilă să utilizeze drept hrană nutrienţi prezenţi în apă şi să supravieţuiască pentru o perioadă mare de timp în absenţa peştelui considerat drept gazdă. Bacteria poate fi întâlnită în număr mare în apele îmbogăţite organic şi poate fi considerată şi bacterie oportunistă când există factori capabili să producă starea de boală şi anume temperaturi crescute ale apei, nivelul crescut de nitriţi sau amoniac, modificări bruşte de ph, niveluri scăzute de oxigen sau alţi factori stresanţi, care pot duce la declanşarea bolii”, spun specialiştii DSVSA Olt.


Aceste infecţii sunt sezoniere, cu un vârf primăvara spre vara, atunci când temperatura apei este între 18-28 de grade Celsius. 


Specialiştii olteni au explicat că această boală evoluează la peşti cu mici hemoragii, pierderea solzilor în zona respectivă, urmată de ulceraţii, congestii puternice ale tegumentului şi abdomen mărit. Peştii afectaţi de leziuni tegumentare continuă să se hrănească şi să supravieţuiască în ciuda unor ulceraţii foarte grave. 


„Mortalitatea zilnică prezentă în afecţiunile cronice poate fi scăzută, dar pe anumite perioade de timp această mortalitate poate fi crescută. Forma internă sau septicemia de boală are o evoluţie acută, cu o creştere bruscă a mortalităţii. Pierderile produse de infecţia cu Aeromonas pot depăşi rar 50 la sută din efectivul infectat, însă procentul de mortalitate este influenţat de statusul general de sănătate al efectivului, nivelul de stres şi virulenţa tulpinilor care au afectat peştii. Există tratamente pentru combarea acestei boli, dar în condiţiile în care peştele este crescut în unităţi delimitate şi unde se poate realiza o bună gestionare a aplicării tratamentului”, au adăugat cei de la DSVSA Olt.


Medicul de la DSVSA Olt, Venera Popa, a precizat că oamenii pot fi afectaţi de această bacterie numai dacă peştele este consumat fără a fi preparat termic corespunzător.   


Săptămâna trecută, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt a notificat DSVSA Olt că în aval de podul de peste râul Olt, în apropierea Plajei Olt, au fost găsiţi peşti morţi. Specialişti de la mai multe instituţii din judeţ s-au deplasat la faţa locului, încercând astfel a se determina ce a dus la moartea peştilor ce pluteau pe râul Olt.