Peste o mie de hectare din Olt sunt afectate de salinizare. Legumicultorii ce au în solarii astfel de soluri obţin o producţie mai mică

Specialiştii OSPA Olt au confirmat că unele terenuri din judeţ sunt degradate. Astfel, solurile din solarii sunt puternic afectate de salinizare, fenomen ce le încurcă planurile fermierilor olteni, care înregistrează o producţie mai mică de legume. Aproximativ o mie de hectare din Olt sunt afectate de salinizare.

În urma monitorizării solului din judeţ, specialiştii OSPA Olt au descoperit o suprafaţă agricolă, cumulată la o mie de hectare, ca fiind salinizată. Dintre acestea, aproape patru sute de hectare sunt puternic şi foarte puternic salinizate.

Directorul OSPA Olt, Constantin Rotea, a precizat că solurile salinizate sunt întâlnite, în special, în solarii, iar randamentul este mai scăzut.

„Se poate face agricultură şi pe aceste terenuri. Sunt anumite culturi care se pretează la acest tip de teren mai salin. Salinizarea este opusul acidifierii. Terenuri salinizate sunt pe întreg teritoriul judeţului, dar le întâlnim în special în solarii, unde se practică legumicultura, pentru că acolo se intervine cu îngrăşăminte complexe, ducând la salinizarea solului. Noi le-am recomandat celor care au solarii să facă şi o analiză a apei, pentru că şi de acolo poate să vină această salinizare. Randamentul este mai scăzut, pentru că ph-ul trece de 7,5-7,6. Ideal este să menţinem ph-ul solului undeva la 6,8-7,4, adică neutru. Acesta este un ph ideal pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor”,
a spus Rotea.